Грчки амбасадор у Босни и Херцеговини Каролос Гадис данас је посјетио Канцеларију координатора за реформу јавне управе у БиХ и разговарао са државном координаторицом за РЈУ Семихом Боровац.

 

Координаторица Боровац укратко је упознала амбасадора Гадиса са процесом реформе јавне управе у нашој земљи.

 

„Овај Канцеларија није засебна институција, него радимо при кабинету Вијећа министара БиХ. Основна улога Канцеларије је координација реформе јавне управе. Сваки од четири нивоа власти, државни, два ентитетска и Брчко дистрикт, ималио су право да самостално раде на реформи и Канцеларија се у свему томе појавила као један глас који координира тај процес. Наша улога је осигуравање да се Стратегија РЈУ и Акциони план 1 који је из ње произашао, проводе истовремено и на једнак начин у цијелој БиХ“, рекла је између осталог Боровац.

 

Координаторица је амбасадору говорила и о Фонду за реформу јавне управе, те је нагласила да новац у Фонд улажу Шведска, Велика Британија, Холандија, Делегација Европске уније, а у новије вријме и Норвешка.

 

„У Фонду има 5,5 милиона еура и сав тај новац распоређен је на пројекте. Од 16 пројеката, досад их је рализовано осам, а остали су у фази реализације. До 2014. године је осигурано још шест милиона еура, а за тај износ иде припрема 17 нових пројеката“, објаснила је Боровац.

 

Амбасадор Гадис је поздравио напоре Канцеларије да се на што бољи начин проведе процес реформе у БиХ те споменуо могућност организирања посјете Атини како би се представници Канцеларије упознали с начином провођења реформских процеса у Грчкој.