Брчко дистрикт БиХ – Мирослав Гаврић, градоначелник Брчко дистрикта БиХ данас је у брчанској Градској вијећници честитао државним службеницима на завршеној обуци из информатике и кориштења рачунара по савременом ЕЦДЛ систему признатом у више од 140 земаља свијета, док им је цертификате уручио Брано Јовичић, координатор за реформујавне управе из Брчко дистрикта БиХ.

Обука по ЕЦДЛ стандарду реализирана је у склопу пројекта “Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима” из области Управљања људским потенцијалима реформе јавне управе у БиХ. Цертификати су уручени за 37 запослених у органима јавне управе са нивоа Брчко дистрикта БиХ који су заједно са још њих 113 прошли обуке. Додатно, кроз овај пројекат тренутно се обучава још 75 државних службеника са овог управног нивоа.

Овом приликом, градоначелник Брчко дистрикта БиХ рекао је да је надоградња знања државних службеника, нарочито у области информационих технологија и рада на рачунару, од изузетног значаја за ефикасније функционисање јавне управе.

Енида Шехерац-Џаферовић, стручна савјетница у области Управљање људским потенцијалима у Уреду координатора за реформу јавне управе нагласила је да се кроз повећање опћег степена информатичке писмености у државној служби, жели допринијети осавремењавању рада државних службеника и модернизацији државне управе, како би она представљала ефикасан и квалитетан сервис за све кориснике управних услуга, те била способна одговорити захтјевима интеграцијских процеса у Европску унију.

Иначе, у прошлој години је чак 1.600 државних службеника са сва четири управна нивоа прошло овакву врсту обуке, док ће до краја прве половине 2012. године обуку проћи још додатних 800 државних службеника.

Пројекат се финансира средствима Фонда за реформу јавну управе, а у име Уреда координатора за реформу јавне управе реализује га конзорциј фирми ЦЦЕД Сарајево, БХМ Зеница, ЕЦДЛ ЕЦТ Бања Лука и Нет ПРО Брчко, те КИНГ ИЦТ Сарајево и Кинг ИЦТ Загреб.