На тематском састанку Надзорног тима за област е-Управе, одржаног 17. априла у Сарајеву, експерт за реформску област е-Управа, Една Караџа, је презентовала анализу проведбе мјера из Ревидираног Акционог плана 1 у 2011. години, те представила и планиране активности за 2012. годину са препорукама за њихову реализацију.

 

Током презентације је истакнуто да се од укупно 23 утврђена циља из ове реформске области, два циља континуираног карактера, а девет једнократног карактера односе на 2011. годину, те да су активности на реализацији оба циља континуираног карактера отпочеле, као и активности на реализацији већине једнократних циљева.

 

Поред поменутих активности, у овом извјештајном периоду започете су и активности на реализацији два једнократна циља за које је рок имплементације 2012. – 2014. година. 

 

Закључено је да треба направити "мапу пута" за нереализоване циљеве из 2011. године, као и за циљеве из 2012. године, како би биле јасне обавезе институција надлежних за провођење РЈУ. Између осталог, наглашено је како је за имплементацију већег броја циљева из ове реформске области неопходно хитно успостављање уреда за надзор и акредитацију овјерилаца у складу са Законом о електронском потпису БиХ.

 

Такођер, на састанку је презентован рад и функционисање структура за координацију, надзор и имплементацију реформе јавне управе, те су изнесени приједлози за побољшање рада ових структура у наредном периоду.

 

Сједницом је предсједавала државна координаторца за реформу јавне управе у БиХ, Семиха Боровац, која је истакла да је унапређење ефикасности јавне управе данас "немогуће без повећане употребе информацијских и комуникацијских технологија".

 

Осим анализе стања у области е-Управа, представници "Инфодом-а" који су имплеметатори пројекта "Израда и успостављање оквира интероперабилности и стандарда за размјену података", представили су Надзорном тиму пресјек стања на пројекту, те су договорени даљи кораци реализације.

 

Осим координаторице Боровац и експертице Караџа, сједници су присуствовали и чланови Надзорног тима: Жељко Кнежевић и Индира Варатановић из Министарства комуникација и промета БиХ, Ивана Шимић из Генералног секретаријата Вијећа министара БиХ, Адис Нурковић из Министарства промета и комуникација ФБиХ, Срђан Ного из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ, Менсура Хасифић из Секретаријата Владе ФБиХ, Крсто Грујић из Генералног секретаријата Владе РС, Драган Матијевић из Одјељења за техничку подршку Скупштине Брчко дистрикта и Срђан Рајчевић из Агенције за информационо друштво РС.  

 

На сједници су биле и Мирсада Јахић, федерална координаторица за РЈУ и Стојанка Ћулибрк, координаторица за реформу јавне управе из Републике Српске.