Блиц: Да би ишла у корак са Европом, прије три и по године БиХ се обавезала да ће до краја 2014. године у потпуности бити очишћена од корупције. Замишљена као идеална држава у којој се за узимање мита иде пред суд, у којој дјеца у школама уче шта је етика и како да се боре против подмићивања и гдје јавни сервис о томе редовно едукује јавност, двије године прије истека рока – ситуација је потпуно другачија.

 

Запело је на првом кораку при формирању носиоца свих активности – Агенције за борбу против корупције БиХ у којој, без планираног буџета раде само директор и два замјеника, и то у једној просторији позајмљеној од СИПА-е. Директор Агенције Сеад Лисак каже да се прилично неозбиљно ушло у причу о борби и да нема довољно политичке воље за озбиљан обрачун. "Двадесет мјесеци се чекало на именовање руководства, а сад смо у ситуацији да пословник, без којег не можемо било шта да почнемо, стоји већ четири мјесеца у савјету министара БиХ и никако да дође на дневни ред", каже Лисак.

 

Савјет министара БиХ је послушао апел америчком амбасадора у БиХ Патрика Муна и Агенцију ставио на листу приоритета привременог финансирања за наредна три мјесеца. Међутим, Лисак каже да је то још једна у мору грешака, јер се према одлуци о привременом финансирању приходи распоређују на нивоу буџета из 2011.

 

"Званично смо почели да радимо средином августа, па је све што смо утрошили на плате и материјалне трошкове приказано као укупан годишњи буџет. То се дијели на четири дијела, па за тромјесечје имамо 30.000 КМ, што није довољно ни за пошту и материјале, а камо ли за озбиљан рад", каже Лисак.