Јутарњи програм ФТВ/БХТ: – Развој Босне и Херцеговине захтијева модерну и ефикасну јавну управу, а једини начин да се удовољи овом захтјеву је реформа јавне управе у нашој земљи. То је препознато и у стратешким документима БиХ попут Средњорочне развојне стратегије и Стратегије придруживања Европској унији коју је својевремено развила Дирекција за европске интеграције.

 

Према ријечима државне координаторице за реформу јавне управе Семихе Боровац, европске стандарде, критеријуме и добре праксе европских земаља потребно је унијети у праксу јавне управе у БиХ, али те стандарде и примјењивати.

 

"У БиХ постоји политички консензус око општих циљева реформе јавне управе. Имамо стратешки документ Стратегију реформе јавне управе БиХ чијом реализацијом бисмо требали добити одговорну и професионалну јавну управу. Из Стратегије РЈУ произашао је Акциони план 1 с прецизираним мјерама за сваку од шест реформских области. Једна од њих је Стратешко планирање, координација и развој политика која је базирана на јачању капацитета јавне управе, затим област Јавне финансије кроз чије пројекте се настоји транспарентније приказати буџет, потом област Управљање људским потенцијалима у којој се према оцјени Европске комисије огледа читава реформа јавне управе, слиједи област Институционална комуникација кроз коју се настоје прихватити стандарди и принципи ЕУ везано за комуникацију јавне управе са грађанима и привредним субјектима, Е-управа која је базирана на развоју електронских услуга, те област Управни поступци и управне услуге кроз чије ће пројекте грађанима и привредницима бити олакшано јер неће сами морати прикупљати документе за подношење било каквог захтјева, дозволе и слично", рекла је Боровац.

 

Државна координаторица је такође нагласила да је за реформу јавне управе веома важно што се спроводи у цијелој БиХ, значи истовремено и једнако на сва четири нивоа власти, а на основу једног и јединственог документа.

 

"С обзиром на наше Уставно уређење, истовремено потпомажемо реформу четри управе. Канцеларија је задужена да подупире реформу јавне управе, а институције су те које спроводе реформу", казала је Боровац.

 

Она се такође осврнула на одржавање обука за државне службенике, те навела примјер да је у прошлој години 1.600 државних службеника прошло обуке из информатике и кориштења рачунара по ЕЦДЛ систему. Планирано је да до половине ове године исту обуку прође још 800 упослених у институцијама.