ФЕНА: Транспаренцy Интернатионал (ТИ) БиХ и Фонд отворено друштво (ФОД) БиХ упутили су апел представницима Парламентарне скупштине и Вијећа министара БиХ да у што краћем року предузму неопходне мјере и активности како би се осигурало финансирање и функционирање Агенције за превенцију корупције у БиХ, као и примјена Стратегије за борбу против корупције и пратећег акционог плана.

– У противном, период примјене усвојених стратешких докумената ће истећи, а да ни трећина преузетих обавеза и активности неће бити реализирана, посебно имајући у виду званичне резултате последњих анализа који говоре да је, након више од двије године примјене, реализовано 17 посто активности, и то само дјелимично, упозорава се у отвореном писму ових невладиних организација. Истичу и да су у протеклом периоду предводили напоре цивилног друштва на праћењу провођења антикорупционих реформи у БиХ, дајући активан допринос и у креирању антикорупционих закона, политика и стратешког оквира за борбу против ове појаве.

– Међутим, више од двије године од усвајања Закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ, Стратегије за борбу против корупције и пратећег акционог плана изостале су активности које би водиле остваривању циљева због којих су донесени – сузбијању корупције у БиХ, упозоравају у писму. Сматрају и да однос институција у БиХ према обавезама које произлазе из наведних докумената показује потпуно одсуство воље за борбу против корупције иако су споменута докумената саставни дио обавеза које је БиХ преузела у процесу европских интеграција и усвајањем међународних конвенција.

– Закон о Агенцији и Стратегија су усвојени како би се испунили услови из Мапе пута за либерализацију визног режима, али је њихова примјена изостала, те су након што је донесена одлука о либерализацији визног режима и потпуно заборављени, истиче се у тексту. С друге стране, указују ТИ и ФОД БиХ, опструкције институција у усвајању Правилника о унутрашњој организацији Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције и осигуравању адекватног буџетског оквира представљају забрињавајуће чињенице које пријете да у одсуству осталих кредибилних напора на системском сузбијању корупције омогуће даљу ескалацију проблема корупције с несагледивим посљедицама.

– Свако даље одлагање осигуравања елементарних предуслова за рад Агенције и примјену Стратегије за борбу против корупције представљат ће јасну потврду саучесништва и новог сазива Вијећа министара и Парламентарне скупштине БиХ у опструкцији борбе против корупције, закључују ове невалидне организације.