Фена: У сједишту Полицијске мисије Европске уније у Сарајеву данас је озваничен твининг пројекат који у нашој земљи реализују Холандска полицијска агенција и Дирекција за координацију полицијских тијела Босне и Херцеговине ради јачања капацитета те дирекције и свих полицијских агенција у нашој земљи.

 

Инвеститор овог пројекта вриједног 1,2 милиона еура је ЕУ према Инструменту за претприступну помоћ ИПА 2008.

 

Почео је у фебруару и трајаће 24 мјесеца.

 

Бх. дирекцији, као и националној холандској полицијској агенцији, подршку у имплементацији пројекта пружиће виши полицијски службеници из Холандије, Румуније, Словеније и Пољске.

 

Ренцо Давиди, замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ, Сведер ван Ворст тот Ворст, холандски амбасадор, Садик Ахметовић, министар сигурности БиХ, као и Марко Вујевић, савјетник у кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде, нагласили су главну димензију пројекта – оспособљавање бх. полицијских тијела за борбу против најтежих облика криминала и корупције, посебно у контексту амбиција наше земље за чланство у Европској унији, преузимања европске правне стечевине и примјене сигурносних стандарда.

 

Главни очекивани резултати фокусирани су на улогу Дирекције за координацију полицијских тијела у оперативној међународној сарадњи, њене капацитете за прикупљање, размјену, управљање и анализу сигурносних информација, као и на капацитете Сектора за заштиту лица и објеката.

 

Директор Химзо Селимовић рекао је да је бх. дирекција за координацију полицијских тијела  резултат одлучности и опредјељења да то буде нови квалитет у полицијској структури БиХ, као и да БиХ буде кредибилан партнер у регији и шире у борби против најтежих видова криминала.