Јавност у БиХ, али и шире од данас ће све инфомације о оснивању, надлежностима и раду Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције моћи наћи на веб-страници www.apik.ba .

 

Веб-страница Агенције представља први корак ка транспарентном раду ове институције, која ће бити у служби грађана БиХ.

 

Грађани БиХ на веб-страници моћи ће пронаћи све податке о оснивању, надлежностима и дјелокругу рада Агенције, кључним појмовима и вијестима из земље везаним за корупцију, законе, Стратегију за борбу против корупције (2009.-2014.) и Акциони план за проведбу Стратегије, међународне документе и конвенције које третирају област корупције, као и будуће пројекте на којима буде радила Агенција.

 

Осим тога, грађани ће имати могућност да електронским путем, односно путем обрасца који је доступан на веб-страници Агенције, пријаве корупцију. Такође, корупцију ће моћи пријавити и путем поште, али и лично.  

 

На веб-страници Агенције грађани ће моћи пронаћи и одговоре на питање "Како против корупције", биће у прилици да износе своје приједлоге и сугестије за унапријеђење борбе против ове врсте криминала у БиХ, те ће имати увид у инфограф и мапу који показују заступљеност корупције у земљама свијета. Пристигле сугестије и приједлози биће размотрени и узети у обзир при будућем раду Агенције.

 

"Предузимамо максималне напоре на изградњи Агенције, која треба постати водеће тијело у БиХ у превенцији и координацији борбе против корупције.  У овом моменту чекамо сагласност на Приједлог правилника о унутрашњој организацији, али и усвајање планираног буџета за 2012. годину. Након тога, бићемо у могућности да одговоримо очекивањима грађана, те да почнемо са испуњавањем задатака који су пред нас постављени", оцијенио је директор Агенције Сеад Лисак.

 

С обзиром на чињеницу да Агенција у овом тренутку осим директора, два замјеника и неколико особа запослених по уговору о дјелу није кадровски попуњена, телефонски број на који ће грађани моћи пријавити корупцију биће у оптицају тек након што буде запослено особље које ће радити на обради пријава.

 

Битно је напоменути и да је wеб-страница израђена уз финансијску помоћ ЕУПМ-а, односно да Агенција није имала трошкова на овом пројекту.(apik.ba)