У организацији Сарајевске регионалне развојне агенција – СЕРДА, Министарства правде БИХ и TACSO-пројекта, 28. фебруара 2012. године је одржан инфо дан о могућностима учешћа у програму Еуропа за грађане.

 

СЕРДА већ неколико година ради на јачању сопствених капацитета, али и капацитета својих оснивача (Кантона Сарајево, Града Сарајево и локалних заједница СМР) у циљу оспособљавања за боље кориштење европских фондова. Тако је и данашњи инфо дан организован како би потенцијалним апликантима са подручја Сарајевске макрорегије представили програм Европа за грађане.

 

Програм Европа за грађане је програм Европске уније чији је циљ активно европско грађанство и пружање подршке укључивању грађана у процес европских интеграција. Право учешћа у програму имају органи локалне власти, организације цивилног друштва, невладине организације, образовне институције…. Укупан буџет програма за период 2007-2013 износи 215 милиона еура.

 

Ово је један од наједноставнијих програма Заједнице и представља добру основу и искуство за све оне који желе припремати пројекте и користити фондове ЕУ, посебно фондове који ће нам бити на располагању у тренутку када наша земља добије статус кандидата и постане члан ЕУ. 

 

Очекује се потписивање Меморандума о разумијевању с Европском комисијом, који је на завршном усаглашавању и тиме ће потенцијални корисници из БиХ моћи аплицирати на отворене позиве од стране Европске комисије.

 

Више информација можете пронаћи на wеб страници СЕРДА-е.