Чланови УО Фонда за реформу јавне управе у БиХ на данас одржаној сједници у Брчко дистрикту БиХ подржали су пројекат "Изградња капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ".

Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе истакла је да ће, поред испуњавања мјера из Стратегије РЈУ и новог Ревидираног Акционог плана 1, реализација овог пројекта допринијети и испуњавању општих, као и посебних категорија циљева утврђених у Стратегији за борбу против корупције 2009-2014.

Пројекат ће бити финансиран донаторским средствима и заједнички је за сва четири управна нивоа (БиХ, Федерација БиХ, Република Српска и Брчко дистрикт БиХ). Предвиђени временски период за реализацију пројекта је годину дана. Корисници пројекта су агенције за државну службу/управу БиХ, ФБиХ и РС, Пододјељење за људске ресурсе Брчко дистрикта, министарства правде БиХ и ФБиХ, Министарство управе и локалне самоуправе РС, те централне јединице за односе с јавношћу Вијећа министара БиХ и влада ентитета и Брчко дистрикта, као и сви запослени у државним институцијама и органима управе на свим нивоима власти.

Пројекат обухвата три кључне групе активности:

  • 1. обуку државних службеника о питањима корупције у државној служби, начинима њеног спречавања, пријављивања и превенције, те међународним искуствима у овој области
  • 2. израду свеобухватног приручника за запослене у органима управе о правима и обавезама државних службеника који ће укључивати и питања етике и интегритета државних службеника и борбе против корупције у државној служби
  • 3. провођење тематског истраживања јавног мнијења о перцепцији корупције у државној служби и провођење антикорупционе јавне кампање.

Намјера је да се кроз пројекат анализира проблем којег ствара корупција у раду јавних служби, промовишу етичка начела и принципи добре управе и државне службе, те да се осигура припрема и реализација програма обуке везаних за борбу против корупције који су усмјерени на јачање капацитета државних службеника и развој ефикасних средстава за суочавање са овим проблемом.

У циљу одрживости резултата пројекта, бит ће проведена и обука “тренинг тренера” за државне службенике који раде на пословима едукације и стручног усавршавања из подручја примјене прописа о државној служби, пословне етике и борбе против корупције. Посредством пројекта развити ће се и нови механизми и канали комуникације влада и институција са јавношћу, те оспособити централне јединице за односе са јавношћу и службеници за информисање за спровођење истраживања јавног мњења и тематских промотивних кампања.

Канцеларија координатора за реформу јавне управе ће кроз поступак јавне набавке обезбиједити услуге стручних консултаната за реализацију овог пројекта, а пројекат ће се реализирати у блиској сарадњи са Агенцијом за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, као и представницима корисничких институција са свих нивоа управе у БиХ.

Чланови УО ФРЈУ, између осталог, дали су сагласност и на приједлог Одлуке о додјели уговора за набавку консултантских услуга за имплементацију пројекта "Успостављање савремених одјела за управљање људским потенцијалима у органима управе у БиХ". Циљ пројекта је осигурање подршке процесу реформе јавне управе и развоју државне службе у БиХ кроз стратешку трансформацију постојеће кадровске функције у правцу изградње модерног система и функције управљања људским потенцијалима у институцијама и органима управе у БиХ.

Дата је и сагласност на пројектни приједлог и пројектни задатак "Обука службеника за односе с јавношћу- фаза II". Корисници овог пројекта су Служба за информисање Вијећа министара БиХ, Уред Владе ФБиХ за односе с јавношћу, Биро за односе с јавношћу Владе РС, Уред за односе с јавношћу Владе Брчко дистрикта БиХ, службеници за односе с јавношћу институција влада свих нивоа власти.