Радионицом коју је организирало Њемачко друштво за међународну сарадњу 23. и 24. новембра ове године на Јахорини озваничен је почетак реализација недавно потписаног споразума о имплементацији Програма јачања јавних институција у БиХ.

Радионица је намијењена представницима Уреда координатора, као главног партнера у овом Програму, те Централне банке БиХ, Агенције за статистику БиХ, Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ те Агенције за јавне набавке БиХ, које су укључене у овај Програм. Циљ радионице био је представљање појединачних акционих планова, односно потреба ових институција у погледу јачања њихових административних капацитета.

Учесници радионице бавили су се, између осталог, и питањима савјетодавног одбора, који ће се бавити заједничким питањима напретка проведбе Програма те критеријима које требају задовољити институције које ће накнадно бити укључене у овај Програм. Један од закључака радионице је потреба јачања механизама коориднације и комуникације институција управе на хоризонталном и вертикалном нивоу. Бит ће успостављен посебна план активности на развоју механизама и стандарда у комуникацији међу институцијама у БиХ.

Представници ових институција изразили су задовољство успостављањем сарадње те очекују да ће оваква оперативна сарадња и коориднација бити од користи бржем обављању послова међу институцијама, а што ће допринијети њиховом успјешнијем и ефикаснијем раду. Реализација поједначних програма институција које су кориснице програма већ је почела, а први конкретни резултати очекују се у првом тромјесечју 2012. године.