(Фена/МОЈпортал) – Током данашње завршне конференције у пројекту "Јачање капацитета Уреда координатора за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини", учесници су нагласили значај реформе јавне управе као један од кључних приоритета везаних за амбиције наше земље да се интегрира у европско друштво.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Рензо Давидди, наглашавајући значај и потребу доброг управљања државом не само за европске интеграције наше земље већ и за унапређење њене економије и отварање нових радних мјеста, рекао је да Европска унија заиста придаје велику важност квалитетном државном управљању.

Потреба за реформама у овој области још је наглашенија у БиХ због њене комлексне структуре и досадашњег спорог развоја.

"Сва истраживања показују да бх. грађани желе да њихова земља буде у Европској унији, али институције досад нису довољно одговориле на њихове жеље", рекао је Давидди.

Одређени помак у процесу реформе управе је евидентан, БиХ има државну стратегију, као и ревидирани акциони план за имплементацију, али државни Уред координатора за реформу треба још јачу подршку да би постигао боље резултате.

Давидди је додао да ће ЕУ пратити како се одвија имплементација новог, ревидираног акционог плана за проведбу државне стратегије те да је ЕУ различитим програмима подржала и бит ће и даље спремна помоћи у реформи.

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине Садик Ахметовић, обраћајући се учесницима конференције и новинарима, нагласио је такођер значај јавне управе као једног од кључних приоритета европског партнерства, предувјета интеграцији БиХ у ЕУ те значај реформе за преузимање и каснију успјешну проведбу европског законодавства.

"Реформисана јавна управа треба да служи најбољем интересу грађана, али и да истовремено допринесе развоју земље и њеном економском просперитету. У протеклом периоду, Вијеће министара БиХ, као и ентитетске владе те Влада Брчко Дистрикта БиХ усвојиле су низ докумената, чиме су дале допринос да реформа јавне управе добије своје мјесто на политичкој листи приоритета. Извјештаји Уреда координатора за реформу јавне управе у БиХ, које Вијеће министара БиХ разматра на полугодишњој и годишњој основи, говоре да су институције управе у БиХ провеле више од 50 посто мјера из Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ.Треба нагласити да је низ пројеката који су допринијели испуњењу мјера  Акционог плана проведен захваљујући донаторској помоћи Шведске, Велике Британије, Холандије и Норвешке те Делегације Европске уније у БиХ", ријечи су министра Ахметовића.

Опредијељеност Вијећа министара БиХ за наставак процеса реформе јавне управе потврђена је и усвајањем ревидираног акционог плана, али и давањем сагласности на потписивање Анекса ИИИ Меморандума о разумијевању за успоставу фонда као финансијског инструмента за имплементацију стратегије, чиме је омогућено даље улагање донатора, додао је.

"Да Вијеће министара БиХ подржава процес реформе јавне управе, говори и чињеница да ћемо за суфинансирање фонда до 2013. године издвојити око 450 хиљада КМ. Новац за фонд издвојила је и Влада Брчко Дистрикта БиХ, Влада Федерације БиХ, а очекујемо да ће реформу јавне управе на овај начин подржати и Влада Републике Српске", рекао је Садик Аметовић.

И остали учесници конференције, међу њима државна координаторица за реформу јавне управе Семиха Боровац, изразила је захвалност земљама донаторима и представницима свих нивоа власти који су исказали спремност да јавну управу учине ефикаснијом  те нагласила да  стратешки документи у овој области, које је усвојила наша земља, теже томе  да јавна управа буде прилагођена стандардима европског простора.

Иако у области реформе управе наша земља биљежи сталан помак, из европских извјештаја је јасно да се мора још доста урадити у том процесу, за шта су потребна и политичка подршка, јачање капацитета и други предувјети, нагласила је Боровац.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић је истакнуо да модернизација јавне управе није потребна Босни и Херцеговини само због европских интеграција већ и због очекивања грађана којима је обећана реформа као покретач одрживог развоја.Што се тиче ФБиХ, премијер је додао да ће смјернице из ревидираног државног акционог плана значајно допринијети програмским циљевима у сектору јавне управе.

Изразио је опредијељеност за отклањање кључних недостатака јавне управе чија реформа, по његовим наводима, нема алтернативу.

"Сви заједно морамо тежити уграђивању најбољих пракси из ове области у нашем правном систему", закључио је премијер Никшић.

Уиме Владе Републике Српске, Лејла Решић, министрица управе и локалне самоуправе, рекла је да је и та ентитетска влада свјесна значаја реформе те да се, осим циљева из стратегије реформе јавне управе и акционог плана за њену проведбу, у РС-у усвајају  закони (о Влади, о плаћама и др.) те прописи који теже ефикасној јавној управи.

"Обавезни смо још активније наставити реформу; Влада РС-а спремна је ићи ка том циљу", рекла је између осталог Решић.

Представник Владе Брчко Дистрикта Брано Јовичић нагласио је да су акциони план И и ревидирани план од посебног интереса за Дистрикт јер та територијална јединица не жели дјеловати као усамљени оток већ активно судјеловати у процесу реформе јавне управе да би Босна и Херцеговина достигла претприступну или чак и приступну фазу у погледу њених амбиција за европске интеграције.

Пројект "Јачање капацитета Уреда координатора за реформу јавне управе у БиХ" (ЕУПАР) финансира Европска унија из средстава Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у износу од 1.845.400 еура.

Циљ пројекта је јачање капацитета Уреда координатора кроз стручно савјетовање у вези с провођењем Стратегије реформе јавне управе те израду стратешких докумената и ревидираних акционих планова везаних за даљње провођење стратегије.