Capital.ba : Кампања за промоцију е-услуга Владе Републике Српске под мотом "Није у реду да чекате у реду" има за циљ да грађанима понуди електронске услуге које ће им уштедјети вријеме и омогућити да из свог дома пошаљу захтјев за добијање одређеног документа или информације, рекао је директор Агенције за информационо друштво РС Срђан Рајчевић.

"Почетак ове кампање представља стартну позицију Владе РС и управних органа у борби за освајање информационог друштва у домену јавне управе", рекао је Рајчевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Рајчевић је додао да је ријеч о координисаном пројекту на ентитетском нивоу и пионирском подухвату Владе РС.

Од данас ће Агенције за информационо друштво РС проводити координисану акцију према свим управним органима и Влади РС у којој ће захтијевати да сви управни органи крећу са пружањем ових електронских услуга.

Према ријечима Рајчевића, круна кампање биће 30. октобра када ће Агенција за информационо друштво РС издати прву емисију квалификованих дигиталних сертификата у БиХ, сходно Закону о електронском потпису РС.

Руководилац Сектора за информационе технологије у Генералном секретаријату Владе РС Крсто Грујић рекао је да ће на одређеним медијима у току кампање бити приказивани промотивни спотови.

Наводећи неке од сервиса, Грујић је рекао да грађани на интернет страници Пореске управе РС могу да пронађу све обрасце, захтјеве, пријаве и упутства у електронском облику, а на званичној интернет страници Инспектората РС информације о инспекцијским провјерама, које су повезане на интернет страницу Регистра инспекцијских провјера, што нуди могућност евентуалних пријава незаконитог рада пословних субјеката.

"Много је користан и сервис Министарства унутрашњих послова РС помоћу којег грађани могу да изврше провјеру несталих и неважећих докумената и имају увид у фотографије прекршаја регистрованих стационираним радаром", рекао Грујић.

Он је истакао да је Министарство правде РС сачинило сервис Електронске земљишне књиге, који омогућава увид у базу дигитализованих земљишно-књижних података и непокретности у РС.Генерални секретаријат Владе РС, на основу захтјева многих корисника из земље и иностранства, сачинио је интерактивни сервис на коме се могу пронаћи сви објекти од јавног и културног значаја у РС с основним информацијама.

Грујић је за наредни период најавио сервисе Министарства просвјете и културе, Министарства здравља и социјалне заштите, те Министарства локалне управе и самоуправе РС. (Срна)