Е-капија: Од "Програма за побољшање квалитета управног одлучивања у БиХ", чија је израда финансирана из Фонда за реформу јавне управе, грађани би могли имати велике користи. Наиме, основу програма чини препорука за доношење нових закона о општем управном поступку или измјене и допуне постојећих.

Но, како би се отпочело са његовом проведбом владе ентитета, Савјет министара и Влада Брчко Дистрикта требале би да га усвоје до краја 2011. године, истичу из Канцеларије координатора за реформу јавне управе БиХ.

Примјена Програма према ријечима Семихе Боровац, државне кординаторице за реформу јавне управе, имаће посредан и непосредан утицај на грађане с обзиром да ће доношењем нових Закона о управном поступку или измјенама и допунама постојећих доћи до битних промјена за грађане у остваривању њихових права. 

"Непосредан утицај на грађане првенствено се огледа у томе што ће им бити омогућено да своју комуникацију са органима управе остварују електронским путем, што ће у великој мјери значити уштеду времена и новца", каже Боровац.

То ће такође значити да ће прикупљање документације о којој се води службена евиденција бити на терет органа који рјешава о правима и обавезама грађана.

"Дужина трајања поступака ће се знатно скратити с обзиром да ће првостепени орган бити у обавези да замјени донесено рјешење кад утврди да је жалба оправдана, а другостепени орган ће имати обавезу да мериторно одлучи у случајевима када није потребно поступак употпуњавати", објашњава она.

Шутња администрације ће се, каже, свести на најмању могућу мјеру примјеном начела ажурности које до сада није постојало у важећим ЗУП-овима.

Када се говори о посредном утјецају на грађане Боровац наводи да ће се он огледати у јачању управне инспекције са препоруком за доношење Закона о управној инспекцији на нивоу БиХ, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта по узору на исти закон који постоји у Републици Српској. Тиме би се у потпуности ојачао положај управних инспектора, а радиће се и на континуираној едукацији водитеља и управних инспектора која ће довести до квалитетније и ефикасније проведбе управних процедура.

Подсјетимо и на то да је овај програм у складу са модерним европским стандардима управног одлучивања који садржи законодавне, организацијске, ИТ мјере и мјере за јачање људских капацитета.