Е-капија: Канцеларија координатора за реформу јавне управе тренутно спроводи три пројекта који ће бити од велике важности у унапријеђењу израде политика институција власти и изградње координационих капацитета. Средства за њих су осигурана из Фонд за реформу јавне управе за ову област.

Према ријечима Семихе Боровац, државне координаторице за рефому јавне управе, једна од активности који ће унаприједити ову област је спровођење пројекта који се односи на унапријеђење правила и процедура за израду закона, других прописа и општих аката у БиХ.

Пројекат је одговор на тренутно стање и уочене проблеме у области израде правних прописа на свим управним и државним нивоима.

"У БиХ је, наиме, присутна пракса честих мијењања и допуњавања закона, подзаконских аката и других општих аката. Таква пракса је посљедица схватања модела у којем је најбитније усвојити неки пропис и тиме испунити програм рада институције, занемарујући како ће се тај пропис спроводити, како ће утицати на права и обвезе грађана, те колико ће коштати", казала је Боровац на наш портал.

Пракса је, такођер, показала и то да се закони доносе без анализа економске оправданости и основаности његовог доношења. Због тога се наведени пројекат базира на идеји припреме и пружања најбољих рјешења из постојеће праксе израде закона, других прописа и општих аката у БиХ.

"Кроз њега ће бити дефинисани начини како се постојећа правила могу унаприједити и ускладити кроз измјене и допуне или доношење потпуно нових правила које ће прихватити надлежни органи власти на сва четири управна нивоа. Пројекат ће допринијети унапређењу правног система у БиХ, олакшати усвајање acquisa на путу интеграције БиХ у ЕУ с циљем приближавања јединственом европском управном простору", наглашава државна координаторица.

С циљем побољшања ефикасности и капацитета рада државних институција ради се и на имплементацији прве фазе пројекта "Скица развоја централних органа Влада у БиХ" тј. секретаријата. Они ће, кроз овај пројект, бити оспособљени за квалитетније планирање и припрему годишњих и вишегодишњих програма рада Влада. Пројекат, такође, подразумијева да ће све владе на истим принципима организирати сједнице, размјењивати материјале и имати могућност праћења учинка рада влада.

Све ово ће допринијети и развоју капацитета увезивања и координације између различитих нивоа извршне власти у БиХ. "Биће успостављен и информационо-комуникациони и рачунарски систем као и процедуре неопходне за бољу комуникацију између владиних секретаријата. Влада Федерације БиХ развиће капацитет и механизме за сарадњу са кантонима", каже Боровац.

Како БиХ мора урадити и усклађивање домаћег законодавства са оним у ЕУ Канцеларија за реформу јавне управе проводи и пројекат "Транспоновање ЕУ законодавства у правни систем БиХ". Све ово ће, сматра Боровац, убрзати процес приближавања БиХ Европској унији. Наводи и да ове активности представљају још један корак напријед у имплементацији мјера из Акцијоног плана 1 Стратегије за реформу јавне управе – мјера које се односе на "Провјеру усклађености са прописима ЕУ".

Пројектом је предвиђена обука 400 државних службеника којима ће бити омогућено да путем радионица, семинара, усвоје потребна знања и да стекну вјештине да би могли осигурати ефективан, функционалан и рационалан пренос садржаја правних аката acquisa у домаћи правни систем, каже Боровац. Иначе, директни корисници пројекта су државни службеници укључени у законодавне активности институција на државном, ентитетским и нивоу Брчко дистрикта БиХ, као и чланови радних група за еуропске интеграције.