Босна и Херцеговина је, према извјештајима Европске комисије, забиљежила ограничени напредак реформе јавне управе, речено је данас након сједнице Управног одбора Фонда за реформу јавне управе БиХ.

Када је у питању проведба Акционог плана један Стратегије реформе јавне управе, Семиха Боровац, координаторица за реформу јавне управе БиХ, наглашава да укупна имплеметација тог плана износи око 50 посто.

РС је до сада испунила око 54 посто активности из наведеног акционог плана, држава БиХ 46, Федерација БиХ 43 и Дистрикт Брчко, који је до сада био први сада је у процентима испунио 53 посто активности.

“Урађен је ревидирани Акциони план 1 реформе јавне управе и очекујемо да ћемо га до 2014.године реализирати с много већим квалитетом него до сада”, рекла је Боравац на прес-конференцији у Бањој Луци и признала да сви очекују више напретка у овој области.

Координаторица за рефому јавне управе из ФБиХ Мирсада Јахић подсјетила је да пројекти овог фонда нису једини који доприносе реформи јавне управе и који се имплементирају у нашој држави већ се ради о збиру пројеката ради ефикасније управе. Подсјетила је да ФБиХ има сложенију организацију и да кантони нису у потпуности обухваћени мјерама и препорукама реформе јавне управе, што ће очекује да ће бити урађено у наредном периоду. Она је навела да нивои ФБиХ тренутно имају 1.952 државна службеника и око 6.000 намјештеника, али ту је и администрација на кантоналним и опћинским нивоима.

Координаторица за реформу јавне управе из РС-а Стојанка Ћулибрк казала је да је кључни приоритет Владе РС-а стварање добре управе која ће осигурати високи квалитет услуга за грађане.

И координатор за реформу јавне управе из Дистрикта Брчко Мато Лучић истакао је да јавна управа мора бити сервис грађана, потврдивши и да буџетом Дистрикта за ову годину није предвиђено ниједно ново радно мјесто у јавној управи, преноси Фена.