Промоцијом пројекта „EU Awareness II“ која је одржана данас у згради Парламентарне скупштине у Сарајеву почела је двогодишња имплементација овог пројекта којег у износу 1,3 милиона еура финансира Европска унија.

Циљ пројекта је подршка промоцији процесу европских интеграција и придруживања БиХ Европској унији те повећање свијести јавности о процесу придруживања Босне и Херцеговине Европској унији.

Реализацијом овог пројекта бит ће интензивирана сарадња са медијима, пословном, академском заједницом као и грађанима Босне и Херцеговине.

„ЕУ подржава власти Босне и Херцеговине у њиховим напорима да се појасни природа ЕУ и укаже грађанима на предности блиске сарадње с ЕУ на припремама за чланство. Грађани требају знати више о предностима и користима као што су, на примјер, претприступна финансијска помоћ и технички савјети, стипендије, као и њихове обавезе. Сигуран сам да ће овај пројекат допринијети побољшању знања јавности и разумијевања ЕУ, њених политика и програма, као и импликација процеса придруживања за грађане Босне и Херцеговине“, рекао је Борис Iarochevitch, отправник послова Делегације Европске уније  у Босни и Херцеговини. 

 На промоцији пројекта је истакнуто да резултати истраживања јавног мнијења показују да 90 % грађана подржава чланство Босне и Херцеговине у Европској унији, док 77 % грађана је изјавило да би жељело добити информације које се тичу Европске уније.

Имплементација пројекта допринијет ће формирању мреже која ће омогућити да институције власти и организације цивилног друштва уско сарађују на промоцији процеса европских интеграција и ширењу европских идеја и вриједности.