Наш је циљ да изградимо такву државну службу у којој нема мјеста корупцији. Институције у БиХ морају подузети све превентивне мјере да корупција више не би била акутан проблем, изјавила је за Фену координаторица за реформу јавне управе Семиха Боровац.

Борба против корупција била је један од кључних увјета за либерализацију визног режима са земљама Schengena, која ступа на снагу у сриједу.

Међутим, постоје различита виђења о томе колико је заиста урађено у борби против корупције у државној служби.Боровац наводи да је Акционим планом за проведбу Стратегије борбе против корупције за период 2009. – 2014. Уред координатора за реформу јавне управе, заједно са Вијећем министара БиХ и Агенцијом за превенцију корупције и координацију борбе против корупције одређен је као носилац активности, са задатком "развити и усвојити Програм модернизирања јавног сектора с циљем јачања јавног сектора у БиХ, како би исти обављао своју функцију на учинковитији, поузданији и предвидив начин".

Стратегија реформе јавне управе и Акциони план 1 садржи мјере и активности за модернизацију и јачање јавног сектора у БиХ. У току је имплементација Акционог плана 1 али и његово ревидирање.

"Мјере и активности предвиђене овим планом у коначници имају за циљ ефикасан и транспарентнан рад јавне управе, а што значи да се тиме сужава простор за корупцију", каже Боровац.

Нацртом ревидираног Акционог плана 1, у области Управљања људским потенцијалима, који ће се наредних мјесеци наћи пред Вијећем министара БиХ, ентитетским и Владом Брчко дистрикта, предвиђено је смањење нивоа корупције и случајева сукоба интереса у државној служби.У склопу ове мјере, наводи Боровац, предвиђене су активности као што су афирмација имплементације одредби етичких или кодекса понашања у пракси те увођење посебних и стандардизираних програма обуке из области антикорупције и спречавања сукоба интереса у државној служби.Тако је Уред координатора у новембру 2008. године донио Етички кодекс којим се уређују принципи понашања државних службеника и запосленика.

Етичким кодексом, између осталог, државним службеницима и запосленицима је забрањено да примају новац, поклоне, услуге или неку другу корист за себе или другога, али и да подстичу на давање, то јест својим понашањем, поступцима или ријечима стављају до знања да очекују било коју корист, односно не смију предузимати било које радње и поступке које би их довеле у зависан положај.

"Успоставили смо отворене комуникацијске канале у циљу давања потицаја клијентима или државним службеницима да извијесте о корупцији.Од 2009. године на згради Уреда поставили смо сандуче како би грађани могли изнијети своје приједлоге, сугестије и жалбе, а самим тим и пријавити случајеве корупције, а с циљем што транспаретнијег рада наше институције. Све е-маил адресе запослених у Уреду, такођер су доступне на нашој званичној wеб станици (www.parco.gov.ba). О проведби Закона о слободи приступа информацијама БиХ, Уред редовно обавјештава Омбудсмене БиХ те Парламентарну скупштину БиХ. На препоруку Уреда за ревизију финансијског пословања бх. институција., такођер смо унаприједили процес интерне контроле Уреда. Још један од начина транспарентности нашег рада је и успостављање мониторинг процеса над реализацијом пројеката који се финансирају из Фонда за реформу јавне управе", каже државна координаторица Семиха Боровац.

Са друге стране, у Transparency Interantionalu БиХ оцијењују да је у протеклом периоду БиХ остварила врло ограничен напредак у сузбијању корупције.

"Напредак је углавном формалне природе, кроз испуњавање увјета из мапе пута за либерализацију визног режима, усвајње Закона о агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, затим стратегије и акционог плана за борбу против корупције. Међутим нити је агенција формирана, нити је стратегија почела да се примјењује", казао је Фени извржни директор Тransparency-a Срђан Благовчанин. Он је истакнуо да је БиХ и даље перципирана као најкорумпиранија земља региона према индексу Транспаренцyја, са енормним присуством политичке али и административне корупције, објавио је портал сарајево-x у понедјељак, 13. децембра 2010. године.