„Да би наше наде у бољи и сигурнији свијет постале нешто више од пуке пројекције жеља, допринос волонтера требат ће нам више него икад“, рекао је Kofi Annan. 

У том је духу 100 милијуна Европљана одлучило подарити своје вријеме и знање онима којима требају помоћ те тако вратити дуг заједници: пензионисани професор умјетности у музеју предаје страним туристима о европским ремек дјелима; средњошколац посјећује болесну дјецу у болници и чита им; бивши ногометни репрезентативац тренира клуб из свог насеља. Постоји хиљаду начина да учините нешто добро.

Да би истакнула тај труд и потакла и друге грађане да се придруже, Европска комисија је данас представила Европску годину волонтеризма – 2011. Потпредсједница Viviane Reding комесарка ЕУ за правосуђе, основна права и држављанство, којој су се придружили државни секретар за социјална питања белгијске савезне владе Jean-Marc Delizée и члан Европског парламента Marian Harkin, представила је и пригодни слоган: „Волонтирај! Учини разлику“.

„Желим одати признање милионима Европљана који узму мало времена како би свијет учинили бољим“, рекла је Вивиане Рединг.

„Дубоко у свима нама крије се способност да устанемо и помогнемо онима којима је помоћ потребна. Волонтеризам јача најважније европске вриједности: солидарност и социјалну кохезију. Док отварамо Европску годину волонтеризма, жељела бих пружити подршку људима који чине добро. Сада је прилика да вратимо свој дуг ближњима и да помажемо онима који су помогли нама!“

Студија Еуробарометра из маја 2010. показује да 3 од 10 Европљана тврди да се активно бави волонтирањем. У волонтеризму постоје многе дефиниције и традиције. Свим тим активностима заједничко је да, кад год се људи окупе да би помогли једни другима и пружили подршку онима којима је она потребна, од тога имају користи и друштво у цијелости и волонтери као појединци.

Кроз волонтеризам људи стичу нова знања и вјештине и шире своје друштвене мреже, што често води до нових или бољих прилика, а и потиче лични и друштвени развој.Комисија помаже младим људима да учествују у волонтерским активностима. Кроз Европску волонтерску службу, хиљаде младих одлазе из своје домовине како би подучавали друге особе, промовисали културну свијест и развили важне животне вјештине. На примјер, волонтери у копенхашком дому по имену Verahus уљепшавају дане штићеницима дома с инвалидитетом. Организирају им активности у слободно вријеме, као што су сликање, музика, спортови и прате их кад штићеници иду на пут.

Да би истакнула волонтерски рад, потакла и друге да се придруже и дотакла се проблема с којима се волонтери суочавају, Европска година волонтерства (ЕГВ) – 2011., има четири главна циља:

  • уклонити препреке за волонтерски рад у ЕУ;
  • оснажити волонтерске организације и јачати квалитету волонтеризма;
  • наградити и одати признање волонтерским активностима;
  • подићи јавну свијест о вриједности и важности волонтеризма.

Да би остварила те циљеве, Комисија ће потицати размјену добрих пракси између власти земаља чланица и волонтерских организација.

Главна пажња ће бити посвећена обуци волонтера, акредитацији и осигурању квалитете као и дјелотворном повезивању потенцијалних волонтера и повољних прилика за волонтерске активности. Комисија ће потицати нове мрежне иницијативе диљем Европе како би се тиме потакла размјена и синергија између волонтерских организација и других сектора, нарочито пословног.

Током цијеле Године волонтеризма бит ће представљене и промовисане стотине активности и пројеката.

На нивоу ЕУ то укључује:

-Турнеја ЕГВ 2011: Волонтери ће током године путовати европским земљама и представљати свој рад, контактирајући притом с креаторима политика и јавности на сваком кораку свога пута

-Штафета ЕГВ: 27 репортера пратит ће рад 54 волонтерске организације и израдит ће аудио, видео и писане репортаже које ће бити објављене у медијима. На крају године, њихови ће се материјали компилирати у квалитетни документарни филм о Европској години и европској турнеји.

Током 2011. одржат ће се четири тематске конференције на којима ће се разматрати најважнија питања везана уз волонтеризам:

-8. јануара у Будимпешти: Препознавање волонтеризма

-мај/јуни: Одавање признања волонтерима и њиховом драгоцјеном доприносу;

-октобар: Оснаживање волонтерских организација;

-децембар: Завршна конференција о изазовима будућности.

Комисија уско сурађује с „Алијансом“ волонтерских организација, Европским парламентом, земљама чланицама, Европским економским и социјалним одбором, Вијећем Европе и Волонтерима Уједињених народ, објавељено је на службеној страници Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини гдје уједно можете сазнати више о Европској години волонтеризма.