Статистички систем у БиХ прецизно рефлектира генерални административни систем земље. Фрагментиран је и вишеслојан, с низом преклапајућих надлежности, што га чини сложеним, спорим и неефикасним, док два ентитетска и државни закон о статитици узрокују низ недостатака у прикупљању и дисеминацији података.

То је истакнула у Сарајеву Лајла Заимовић-Куртовић, истраживачица Асоцијације Алумни центра за интердисциплинарне постдипломске студије (АЦИПС), током јавне трибине "Безброј стратегија без бројева: стање званичних статистика у БиХ" која је одржана 07. децембра 2010. године у Сарајеву.

Истакнула је да налази АЦИПС-овог истраживања указују да административне изворе у БиХ треба интегрирати у бх. статистички систем и дати им статус званичних произвођача статистике, да статистичке потребе требају бити приоритет приликом планирања буџета, као и да треба повећати комуникацију између корисника и произвођача статистике.

Такођер, додала је да  медији требају имати чвршћу улогу у јачању свијести грађана о важности статистике. Нијаз Авдукић из Дирекције за економско планирање БиХ истакнуо је да недостатак основних статистичких индикатора поставља низ препрека код доносиоца одлука у БиХ и да доводи у питање квалитет кључних стратешких докумената, док је Санел Хускић, предсједник АЦИПС-а, казао да сматра да се и у статистички систем БиХ умијешала политика и да су они који прикупљају статистичке податке под разним политичким пристисцима.

Стање званичне статистике у БиХ оцијенио је незадовољавајућим и помоћник директора Агенције за статистику БиХ Един Шабановић и као главну препреку за провођење одређених, стратешких анкета навео је недостак финансијских средстава. Он је као идеалне државе, гдје је одлично ријешен статистички систем, навео Њемачку и Швицарску, преносе агенције.