БиХ је по нивоу дигиталне писмености далеко иза Европе и потребно је уложити посебан напор да то буде побољшано, рекла је данас у Сарајеву предсједница Асоцијације информатичара у БиХ Менсура Бегановић.

Бегановићева је истакла да је циљ 4. регионалног ECDL форума који се одржава у Сарајеву, да асоцијације информатичара у региону размијене искуства, прецизирајући да ће посебна пажња бити посвећена дигиталној писмености која је ослоњена на европске стандарде као што је ECDL. Она је појаснила да је ECDL европски стандард за верификацију информатичке оспособљености корисника и да се у земљама бивше Југославије на овом пројекту ради већ неколико година са различитим успјехом.

Бегановићева је навела да су на данашњем форуму гости из Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије, Румуније представили своја добра искуства и дали смјернице како да БиХ достигне њихов ниво.Према њеним ријечима, потребно је посредством државних институција учинити напоре да у систему образовања дигитална писменост добије на значају, као и да ученици и наставници буду на нивоу савременог система образовања.

Помоћник министра просвјете и културе РС Мирослав Бобрек рекао је да је Влада усвојила Информациону стратегију у оквиру које се развијају модели и-владе, и-образовања и остале области информационих технологија.Он је нагласио да се раде интензивни пројекти, прије свега у образовном сектору, и да је добро што данашњи форум наглашава улогу и-образовања, односно информационих технологија у образовним процесима.

"У РС су покренути многи пројекти, као што је електронски дневник, формирано је осам центара у којима је организован видеоконференцијски комуникациони систем, гдје је могуће истовремено комуницирати са свим учесницима", нагласио је Бобрек.

Он је додао да сви ови пројекти треба да буду интегрисани у портал и-образовање, који је покренут ове године.Према његовим ријечима, проблем је што у неким ситуацијама ученици боље познају информационе технологије него њихови наставници, поготово средњошколци и студенти, због чега је потребно пронаћи нове моделе подршке учењу и упознавању електронских технологија.Министар образовања и науке Федерације БиХ Мелиха Алић истакла је да се нове генерације рађају у дигиталном свијету и да им треба обезбиједити квалитетно образовање.Она је нагласила да је, због тога, Влада ФБиХ опремила многе школе кабинетима информатике, а у свим универзитетским центрима отворила мултимедијалне центре опремљене савременом информационом опремом.

Потребно је да се на свим нивоима интензивирају активности на обезбјеђењу потребних средстава и људских ресурса, едукацији и амбијенту за развој информационог друштва, преноси портал sarajevo-x.com