БиХ је остварила мали, ограничен, а у неким сегментима никакав напредак у реформским процесима, оцијењено је у новом годишњем извјештају Европске комисије о напретку у процесу придруживања ЕУ.

У извјештају који обухвата раздобље од септембра 2009. до септембра 2010. године подсјећа се да је БиХ потенцијални кандидат за чланство у ЕУ, да је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ 2008, али да је напредак у реформама везаним за приступ ЕУ ограничен. Такође, наведено је да је БиХ врло мало напредовала и у испуњавању услова за затварање Уреда високог представника (OHR).

Овај извјештај, као и годишњу стратегију о проширењу ЕУ за 2010- 2011. годину директор за политику проширења и комуникације у Генералној дирекцији за проширење ЕУ Димитрис Куркулас уручио је предсједавајућем Савјета министара БиХ Николи Шпирићу.

Куркулас је такође овај извјештај представио у уторак навече на конференцији за новинаре у Сарајеву када је, између осталог, поздравио укидање виза нашој земљи што "показује да се може успоставити концензус и договор".

"Не може се рећи да је извјештај негативан, али друге су земље већ направиле значајне кораке ка ЕУ. Цијели регион се креће брзо напријед, што треба да уради и БиХ", казао је он.Он је додао да "не постоји јасна визија политичких елита у БиХ гдје ова земља иде што је кочница напретка".

Забиљежен је и низак консензус домаћих власти о главним реформским приоритетима, као што је усклађивање Устава с Европском конвенцијом о људским правима и успостављање јединственог економског простора.

У извјештају се додаје да су потребне заједничке визије како би била створена функционална и ефикасна државна структура.

"Државна администрација је огромна, неспретна, разбацана, а није јасно ко шта ради на којем нивоу власти. Ограничен, али ипак напредак, види се у јавним службама, специјално у Републици Српској, али је сегмент јавне службе свуда политизован" наводи се у извјештају.

ЕК наводи и да је у децембру 2009. Европски суд за људска права објавио правно обвезујуће одлуке у случају "Сејдић-Финци против Босне и Херцеговине", којима је на бази етничке припадности ускраћено да се кандидују за изборе, али да те одлуке нису спроведене, чиме БиХ крши Европску конвенцију о људским правима.

"Све у свему, није било довољно напретка на рјешавању приоритета Европског партнерства", наводи се у извјештају. ЕК истиче да је примијетан и политички притисак на судство.

У канцеларији државног тужиоца БиХ било је случајева интерне корупције и цурења информација, а највећи проблем је заостатак од 2,1 милион неријешених случајева, од којих су већина тужбе за неплаћене режије.Европска комисија похвалила је РС што је основала шест нових трговинских судова, наводећи да у ФБиХ још нема ниједног таквог суда, али да је генерално реформа судства у БиХ још "у повоју".

"Свеукупно гледано, БиХ није постигла напредак у области грађанских и политичких права, а приступ правди и једнакости пред законом нису загарантовани" истиче се у извјештају, преноси портал бизон.ба