Потпредсједник изасланства Европског парламента за односе с југоисточном Европом Јелко Кацин изјавио је како је Црна Гора толико напредовала да може рачунати на статус земље кандидата, те да не би требало дуго чекати на одређивање датума почетка преговора с Европском унијом.

“Европска комисија у овом моменту има капацитет за преговоре и не видимо особитих разлога да дође до одгађања периода између датума додјељивања статуса и датума почетка преговора”, казао је Кацин црногорској агенцији МИНА.

Он је рекао да Комисија може без одуговлачења кренути у преговоре кад зато добије зелено свјетло. Кацин држи да би било добро, не само за Црну Гору него и за цио Западни Балкан, да нека од држава региона добије статус земље кандидата да би се пажња ЕУ с Исланда поново вратила на овај регион.

“То би било добро, не само за земљу која добије тај статус него и за све њене непосредне сусједе. Позитиван учинак од почетка преговора Црне Горе с Комисијом видјели би у Тирани, Приштини, Београду, Сарајеву и Скопљу”, сматра Кацин.

И црногорска министрица за европске интеграције Гордана Ђуровић очекује да би датум отварања преговора с ЕУ Црна Гора могла добити наредне године.Она је казала да није реално очекивати да датум отварања преговора Црна Гора добије у децембру, кад, како је рекла, очекује статус кандидата, али је додала да на то неће дуго чекати, преноси портал реци.ба