Један од главих приоритета Дирекције за европске интеграције БиХ (ДЕИ) у наредном периоду бит ће активности везане за почетак израде програма интегрирања.

У разговору тим поводом директорица ДЕИ-ја Невенка Савић подсјетила је да је Дирекција за европске интеграције припремила, а Вијеће министара БиХ на сједници одржаној 19. аугуста размотрило и усвојило Информацију о изради програма интегрирања.

Задужена је Дирекција за европске интеграције да изврши консултације с надлежним институцијама на свим разинама власти у БиХ у вези с израдом програма интегрирања, те да тај посао заврши до краја јануара 2011. године.

Такођер, ДЕИ је задужен да у сурадњи с надлежним институцијама на свим разинама власти у БиХ приступи изради програма интегрирања Босне и Херцеговине у Европску унију.Савић наглашава да би овакав стратешки документ понудио најбоље одговоре на све обавезе у процесу приступања Европској унији, уз уважавање уставне структуре земље и подјеле надлежности међу разинама власти у БиХ.&qуот;Програм интегрирања био би свеобухватни плански документ који би објединио Акцијски план за проведбу приоритета из Европског партнерства са БиХ, Програм мјера за проведбу Привременог споразума/Споразума о стабилизацији и придруживању те Програм приоритета усклађивања у законодавним активностима за проведбу Европског партнерства и Привременог споразума.

"Ради се о стратешком документу путем којег се разрађује план испуњавања критерија за чланство у ЕУ и план усклађивања домаћег законодавства са законодавством Европске уније те истовремено нуди основа за надзор реализације свих обавеза у процесу приступања Европској унији", казала је директорица ДЕИ-ја.Овакав цјеловити плански документ може садржавати и пројекцију буџета за његову проведбу.

Утом контексту Савић наглашава да је неопходно указати на обавезе које је БиХ преузела у складу с одредбама члана 70. ССП-а. Овај члан ступио је на снагу даном потписивања ССП-а у јуну 2008. године. Наиме, БиХ је обавезна осигурати постепено усклађивање постојећег и будућег законодавства с правном стечевином ЕУ, те примјерену проведбу и примјену постојећег и будућег законодавства.

Такођер, у овом члану се наводи како ће се усклађивање проводити на темељу програма који ће договорити Европска комисија и Босна и Херцеговина, рекла је она.

Додатно, члан 70. ССП-а указује на то како ће Европска комисија и БиХ детаљно договорити на који ће начин пратити поступак усклађивања законодавства и радњи које је потребно подузети у проведби закона.Одмах по усвајању Информације о изради програма интегрирања на сједници Вијећа министара, у складу са закључцима Вијећа министара БиХ, Дирекција за европске интеграције је приступила потребним активностима везаним за консултације и припреме за израду методологије овог документа. Битну помоћ у овим активностима Дирекција добива од пројекта техничке помоћи "EU Support to ДЕИ", преноси хаyат.ба