Према подацима Дирекције за еуропске интеграције за Босну и Херцеговину је од 2007. до 2010.године из IPA фондова одобрено 310 милијуна еура.

Ради се о средствима из компоненте I и II које БиХ може користити као земља потенцијални кандидат за чланство у Еуропској унији.

Иначе, IPA финанцијски инструмент помоћи обухвата период алокације у временском оквиру од 2007. до 2013. године. Што се тиче компоненте II, односно прекограничне сурадње, до сада је према ријечима директорице Дирекције за еуропске интеграције БиХ Невенке Савић одобрено неколико пројеката.

Између осталог, ради се о шест пројеката из програма транснационалне сурадње југоисточне Еуропе, те једног пројекта из програма транснационалне сурадње Медитеран (МЕД), преноси портал екапија.

Када се ради о транснационалној сурадњи југоисточна Еуропа средства из алокације IPA 2007. са партнерима из БиХ у укупном износу од 385.213 еура уговорена су од Делегације Еуропске уније у БиХ.

Што се тиче пројектних приједлога који су пристигли у склопу другог позива за додјелу средстава из овог програма, Савићева каже да је у тијеку њихова евалуација, те да се резултати очекују крајем ове године. Такођер напомиње да су средства за пројект из програма МЕД-а одобрена из IPA 2008.

Завршен је и процес евалуације у оквиру билатералних програма прекограничне сурадње са сусједним земљама Хрватском, Србијом и Црном Гором.

"Уговарање ових средстава би требало да услиједи веома брзо. Ради се о финанцијским алокацијама за 2007. и 2008. годину. Истовремено, у току је припрема за објављивање сљедећих позива за подношење пројектних приједлога у оквиру ових програма", казала је за Савићева. Истиче да је у току и евалуација пројеката у оквиру ИПА Јадранског програма прекограничне сурадње.

О томе зашто је процес одобравања и евалуације тако спор Савићева каже да разлог лежи у чињеници да у управљању програмима из оквира IPA компоненте II судјелују двије или више земаља, те да све то узрокује спорији темпо у имплементацији, преноси портал реци.ба