„Влада Велике Британије задовољна је резултатима осмогодишњег пројекта "Јачање управљања јавним финансијама у БиХ",у чије је провођење од 2002. до почетка 2011. године уложила 6,5 милиона еура. Након осам година пружања подршке и три фазе овог пројекта, трећа и уједно посљедња фаза Пројекта јачања управљања јавним финансијама (SPEM)) завршава се крајем фебурара 2011. године када се затвара и канцеларија DfiD-a у Босни и Херцеговини. Уз помоћ других програма бит ће настављена подршка у области јавних финансија и након званичног окончања овог пројекта имајући у виду да је управљање јавним финансијама увијек значајно и актуелно питање, а посебно данас када се многе владе суочавају с великим дефицитима које морају смањити, а под сталним су надзором јавности и медија како ће то учинити“. Овим ријечима амбасадор Велике Британије у Босни и Херцеговини, гдин. Мицхаел Татхам отворио је данашњу конференцију „Будућност реформе управљања јавним финансијама“ која је одржана у Сарајеву у организацији Уреда за међународни развој Владе Велике Британије (ДФИД).

Циљ конференеције био је осврнути се на подршку коју је DfID пружао од 2002. године јачању капацитета у области јавних финансија али и представити будућност реформских активности у овој области.

Пројекат „Јачање управљања јавним финансијама у БиХ“ пружио је подршку Министарствима финансија у БиХ при спроведби процеса израде буџета у 10 корака, свеобухватног средњорочног оквира планирања и израде буџета који је израдио тим пројекта СПЕМ, с циљем унапријеђења успоставе везе између владиних циљева политика и расподјеле буџетских средстава.

„Тема јавних финансија је кључна тема у данашњем времену. Можемо рећи да је захваљујући реализацији овог пројекта значајно побољшан процес буџетског планирања и постоји прорачунски календар који је хармонизиран по свим нивоима власти. Вјерујем да је пројекат јачања управљања јавним финансијама један од најважнијих пројеката, с обзиром да као главни циљ има анализу учинака трошења свих средстава пореских обвезника БиХ, а ради се износу од око 12 милијарди КМ", изјавио је министар финансија БиХ Драган Вранкић.

Пројекат је пружио подршку јачању капацитета особља на свим нивоима власти  с циљем вршења што квалитетније анализе и планирања буџета.

Додатно, остварена је и значајана сарадња са цивилним сектором. У сарадњи са Центром за промоцију цивилног друштва и Центром Цивилиних Иницијатива израђен је и Приручник о буџету за грађане Босне и Херцеговине. Поред приручника, значајни резултати пројекта су и wеб страница www.javnefinansije.ba , приручник о буџету за парламент као и редовни билтен о пројекту и сарадњи са цивилним друштвом.