Високи представник и специјални представник ЕУ у БиХ Валентин Инзко, шеф Полицијске мисије ЕУ у БиХ Стефан Феллер, и отправник послова Делегације Европске уније у БиХ Борис Иароцхевитцх упутили су заједничко писмо предсједавајућем Савјета министара Николи Шпирићу везано за испуњење преосталих услова у оквиру процеса либерализације визног режима.

Савјет министара Босне и Херцеговине, на својој сједници одржаној 14. јула 2010. године, није усвојио Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији Дирекције за координацију полицијских тијела Босне и Херцеговине, који представља један од услова у оквиру дијалога о либерализацији визног режима. Неусвајање правилника од стране Савјета министара могло би пролонгирати одлуку Савјета и Европског парламента о либерализацији визног режима за Босну и Херцеговину.

Како би спријечили нежељене посљедице, подсјећамо и позивамо Савјет министара да осигура постизање договора о усвајању Правилника прије 31. аугуста, што је рок у оквиру дијалога о либерализацији визног режима до којег Босна и Херцеговина треба Европској комисији написмено доставити ажуриране информације, у облику извјештаја, саопштено је из Делегације Европске комисије у БиХ.