Изгледа да су власти Босне и Херцеговине одлучиле подузети нешто по питању заштите кредитних жираната.

Након што је Вијеће министара БиХ размотрило информацију о проблемима жираната, с приједлогом мјера да дуг отплаћују главни дужници, Комисија за финанције Заступничког дома Парламента БиХ одлучило је иницирати промјену закона којим се регулирају облигацијски односи, преноси портал екапија.

"Закон треба уредити по еуропским начелима, према којима се одговорност оних особа које дижу кредите увећава. Кад бисмо донијели такав закон, више се не би могло догађати да главни дужник располаже огромном имовином, а да му жиранти отплаћују рате кредита", изјавио је Лазар Продановић, замјеник предсједника Комисије.

Он наводи како су и Парламент и Вијеће министара по овом питању учинили прве кораке. Приједлог за рјешавање овог питања сада би требали донијети Министарство правосуђа и Министарство финанција и трезора БиХ.

Удружења за заштиту жираната БиХ већ раније су затражиле од власти БиХ укидање кредитног јамства због застрашујуће чињенице да чак 200.000 грађана враћа туђе кредите. Преварени жранти правду морају тражити на суду, и то кроз грађанске парнице, што је скуп и дуготрајан процес.

Но, Продановић тврди да ће уговоре који су до сада потписани између банака и јамаца бити веома тешко поништити.

"У бити, жиранти су морали бити информирани о својим обвезама", додао је Продановић.

Предсједник Управног одбора Агенције за банкарство Федерације БиХ Харис Ихтијаревић сматра да треба укинути постојање жираната приликом узимања кредита и да се кредити могу и морају узети уз давање хипотека, узимањем полица осигурања, итд.

С друге стране, банкари указују да би укидање категорије жиранта повећало кредитни ризик, а тиме и поскупјело кредитне пласмане.