У Бањалуци ће од 4. августа почети са радом Централна народна канцеларија у Републици Српској (РС), која ће пружати помоћ грађанима у реализацији права из Закона о слободном приступу информацијама.

Предсједник Савјета народних канцеларија у БиХ Милован Костић рекао је да је мрежа народних канцеларија већ отворена у општинама Рудо, Братунац, Сребреница и Травник, те да се њихово оснивање реализује у оквиру пројекта Центра за одговорну демократију "Луна" из Рудог.(Срна)

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће народне канцеларије грађанима помоћи да дођу до информација које не могу да добију од органа власти, те да ће приоритет бити инсистирање на доношењу допуна Закона о слободном приступу информацијама РС, који грађанима не даје могућност правних лијекова.

"Када грађани затраже информацију од органа локалне самоуправе, добијају их у форми обавјештења, на које немају право жалбе", појаснио је Костић и додао да се на тај начин пружа могућност бројним злоупотребама.

Извршни директор Центра за одговорну демократију "Луна" Светлана Вуковић рекла је да су циљеви рада канцеларија помоћ грађанима у прибављању информација од јавног значаја, заштита људских и грађанских права, промоција слободе говора, те надзор рада државних функционера и институција на свим нивоима власти.

Она је додала да се пројекат народних канцеларија финансира из сопствених средстава Центра, а техничку помоћ пружају локалне невладине организације са којима је потписано неколико меморандума о сарадњи.

"Начела нашег рада су непристрасност и објективност, објављивање искључиво јавних докумената, представљање чињеница, изношења личног става и избјегавање било какве личне и страначке промоције", нагласила је Вуковићева.

Све народне канцеларије, укључујући и централну у Бањалуци, радиће под заједничким слоганом "Што не смијете питати власт, питајте нас и ми ћемо питати умјесто вас".