Координатор за реформу јавне управе БиХ Самиха Боровац и извршни директор италијанске фирме “Проџеко” Микеле Десерти потписали су у Сарајеву уговор за реализацију пројекта “Скица развоја централних органа влада у БиХ” вриједан 1.610.978 КМ, који ће бити финансиран из фонда за реформу јавне управе.

Боровац је истакла да потписивање уговора означава почетак имплементације важног пројекта којим се директно испуњавају мјере из Акционог плана један, Стратегије развоја реформе јавне управе у реформској области, изради политика и координацијским капацитетима.

“Циљ овог пројекта је да побољша структуру, капацитет и учинак секретаријата влада у БиХ, као централних органа и да осигура ефикасан и кохерентан рад секретаријата, министарстава и других тијела институција на нивоу организовања којем припадају, те да се развију капацитети за повезивање различитих нивоа извршне власти у БиХ”, нагласила је Боровац.Она је подсјетила да је ова реформска област једна од шест из акционог плана којим се директно имплементира Стратегија развоја реформе јавне управе у БиХ, истакавши да ове реформске области имају за циљ изградњу европских стандарда у администрацију у БиХ.

Према њеним ријечима, експерти Европске комисије установили су да у овој реформској области постоје одређени недостаци у функционисању рада влада на сва четири нивоа власти управе у БиХ – на државном, ентитетским, те дистрикту Брчко.Боровац је рекла да су се недостаци углавном односили на програмирање рада влада, утврђивање приоритета на сједницама влада, координацију између секретаријата влада и министарстава, директни однос тих програма са буџетом у оквиру Савјета министара БиХ, те на прецизирање политика које се презентују Савјету министара и другим нивоима власти у БиХ.

Она је истакла да је због ових констатација Канцеларија координатора за реформу јавне управе направила овај програм заједно са секретарима влада на сва четири нивоа власти у БиХ, а за имплементатора пројекта изабран је конзорцијум који чине италијански “Проџеко”, те “Еуропартнер” из Македоније и “Еда” из Бањалуке. Његова прва фаза биће имплементирана у наредних 18 мјесеци.

Генерални секретар Савјета министара БиХ Звонимир Кутлеша рекао је новинарима да се нада да ће се овим пројектом ојачати системи креирања политика на свим нивоима власти у БиХ, што је и предвиђено Стратегијом за реформу јавне управе.Према његовим ријечима, секретаријати влада су мјеста гдје ће се развити капацитети за координацију и међусобно повезивање, односно органи у извршној власти, који ће повезивати креиране политике и активности на различитим новоима власти у БиХ.

“У генералним секретаријатима морамо развити капацитете за координацију”, истакао је Кутлеша и додао да су она најбоља мјеста гдје ће се та координација на најбољи начин и вршити, односно мјеста гдје ће се усклађивати различите политике са различитих нивоа власти.

Извршни директор италијанске фирме “Проџеко” Микеле Десерти рекао је да је приступ конзорцијума да тражи јако партнерство са корисником пројекта, те да је његов циљ да се то партнерство ојача, како би у сарадњи са владама у БиХ, пронашли најбољи начин за рјешавање проблема, преноси цапитал.ба