Вијеће министара Босне и Херцеговине, на приједлог државног министарства цивилних послова, усвојило је данас Стратегију запошљавања у Босни и Херцеговини 2010.-2014. година ради промовирања продуктивног запошљавања и достојанственог рада у БиХ.

Провођењем ове стратегије у наредне четири године требало би доћи до повећања укупне стопе запослености на годишњем нивоу за два посто, док би запосленост жена требала бити годишње повећана за 2,5 посто, а незаспосленост младих до 2014. године бити смањена на 30 посто. Практично би Стратегија требала унаприједити продуктивно и слободно изабрано запослење за све у складу с Конвенцијом о политици запошљавања коју је Босна и Херцеговина ратифицирала.На тај начин би се повећао квалитет и квантитет радних мјеста и истовремено промовирала социјална укљученост и борба против неједнакости међу споловима.

У изради Стратегије учествовали су представници релевантних државних и ентитетских институција те Брчко Дистрикта БиХ, а током јавних консултација могућност за давање сугестија имали су невладин сектор и друге заинтересиране особе.

Приликом израде ове стратегије водило се рачуна о Оквиру запошљавања Европске уније и обавезама које за БиХ произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању, као и Споразума о европском партнерству, преноси портал бизнис.ба