Пројекат "Израда/ревидирање комуникационих стратегија Вијећа министара БиХ, ентитетских влада и Владе Брчко дистрикта БиХ" чија је имплементација почела у аугусту прошле године успјешно је завршен.

Циљ овог пројекта био је стварање основа за унапређење стратешке и проактивне комуникације у Савјету министара БиХ (ВМБиХ), Влади ФБиХ, Влади Републике Српске и Влади Брчко Дистрикта.

„Пројекат је допринијео упознавању корисника са значајем провођења истраживања ставова јавности, провођењу једног таквог истраживања, и креирању коуникационих стратегија у потпуности усклађених са АП1 и заснованих на потребама корисника док је сарадња корисника још више унапријеђена кроз овај пројекат“, изјавила је Ведрана Фалаџић, виша стручна сарадница за односе с јавношћу у Канцеларији координатора за реформу јавне управе.

У саставу овог пројекта, у сарадњи са Надзорним тимом, припремљено је и проведено истраживање ставова јавности и перцепције рада влада у БиХи урађена је свеобухватна анализа комуникацијских пракси и капацитета Савјета министара БиХ, ентитетских влада и Владе Брчко дистрикта БиХ. Централне јединице за информисање добиле су податке о капацитетима за стратешко комуницирање као и о ставовима јавности.

У сарадњи са радним групама направљени су нацрти комуникацијских стратегија ВМ БИХ и Владе БД БиХ, ревидиране/допуњене комуникацијске стратегије Владе РС и Владе ФБиХ заједно са приједлозима за измјену/допуну истих и припремљени годишњи акциони планови за реализацију наведених стратегија.

Значај ове активности огледа се и у чињеници да су све четири комуникационе стратегије сада у потпуности усклађене са Акционим планом 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ чиме је остварена усаглашеност кључних стратешких докумената са аспекта институционалне комуникације.

Приједлози годишњих акционих планова за реализацију наведених стратегија усклађени су са стварним потребама централних јединица за информисање и Акционим планом 1 у области институционалне комуникације. Урађене су и комуникационе стратегије и акциони планови за централне јединице за информисање које ће оне упутити својим владама на усвајање.

Пројектне активности имплементиране су у складу са предвиђеном временском динамиком, а резултате пројекта као и сам пројекат корисници су оцијенили изузетно успјешним. Додатно, урађена је и независна ревизија пројекта, која је резултирала позитивним ревизорским мишљењем.

Имплементатор пројекта био је Djikic Consulting Services d.o.o из Сарајева, а реализована вриједност у износу од 145.579,32 КМ.