Босна и Херцеговина суочава се с озбиљним недостатком вјештина на тржишту рада. Успјешне и извозно оријентиране бх. компаније већ годинама се жале на недостатак квалифициране радне снаге. Ово је резултат истраживања политика који је Свјетска банка недавно објавила.

Истраживање и анализа које је провела Свјетска банка као и и неколико локалних институција показали су да постоји озбиљна неусклађеност између понуде и потражње за компетенцијама. На примјер, у мају 2009. године онлине анкета која је спроведена међу 933 компаније које своје огласе за попуну нових радних мјеста оглашавају на порталу посао.ба показује да оне имају неиспуњене потребе за радницима.

Додатно, резултати истраживања „Ентерприсе Сурвеy“ у 2009. години коју је такођер провела Свјетска банка указује да је недостатак компетенција шести најважнији фактор који утјече на раст компаније.  Истраживање је такођер показало да што је компанија развијенија и напреднија лакше се суочава са тим препрекама.

Неслагање између понуде и потражње за компетенцијама резултат је промјена у структури бх. економије која је и уобичајена за транзицијске процесе, неразвијено тржиште приватног капитала као и недостатак адекватних владиних политика и стратегија.

Главни разлог за недостатак компетенција је тај што јавне институције које су одговорне за едукацију и стручно оспособљавање адекватно не одговарају на захтјеве тржишта. Процијењено је да је у периоду између 2004. и 2008. године број радних мјеста која су захтијевала високу стручну спрему премашио расположив број потенцијалних радника са универзитетским образовањем. Такођер је примјећено да постоји вишак радне снаге из одређених струка док напримјер за неке постоји дефицит као што су ињжињери.

Стопа незапослености за оне са високим образовањем је мања од пола од оне са средњом стручном спремом, а само 5 % становништва запосленог становништва има универзитетско образовање док је степен уписа на факултете мањи у односу на Хрватску и Словенију.

Око 95 % незапосленог становништва нема универзитетско образовање и већина њих је већ дуго времена незапослена што показује да немају нити знање нити вјештине које су потребне.

Истраживање открива озбиљан недостатак одређених техничких вјештина, али  и недостатак тзв. „софт скиллс“ као што су комуникацијске вјештине, компјутерска писменост, познавање страног језика  и остало.

Како би се овај проблем ријешио бх. власти ће морати наставити проводити реформе и политике за побољшање ситуације на тржишту, повећати упис у средње школе и факултете, олакшати процесе јавног и приватног стручног оспособљавање те побољшати квалитет образовања на свим разинама.