У сједишту Делегације Европске уније у Сарајеву данас је представљен пројект „Подршка увођењу јавне интерне финансијске контроле у БиХ те озваничен његов почетак”.

Пројекат ће пружит подршку Министарству финансија и трезора БиХ, Министарству финансија Федерације БиХ, Министарству финансија Републике Српске и Влади Брчко Дистрикта при јачању окружења интерне контроле јавне управе. Циљ пројекта је реформирана, усклађена, учинковита, транспарентна јавна управа.  Пројекат, који финансира ЕУ у вриједности од 652.200 еура,  ће имплементирати PKF Accountans & Business Advisers из Велике Британије у конзорцију са SIPU International, Државном финансијском управом Шведске и PI Consalting-ом.

Ilse Schuster, вођа PIFC пројекта нагласила је да је пројекат уско повезан са статусом БиХ као земље потенцијалног кандидата за приступање ЕУ, што је засновано на релеватним споразумима, укључујући добровољно усклађивање БиХ у односу на приоритете правне стечевине ЕУ у области интерне финансијске контроле у јавном сектору и екстерне ревизије јавних финансија. Захтјев за увођењем PIFC-а наведен је у Споразуму о стабилизацији и придруживању БиХ и ЕУ, Европском партнерству са БиХ, а и Стратегија реформе јавне управе у БиХ такођер наводи PIFC као главни увјет за земље кандидате за улазак у ЕУ.  

Имплементација ће трајати до јуна наредне године, а пројекат се састоји од двије компоненте: успостављање централних јединица за хармонизацију PIFC и Координацијског одбора, док друга компонента има за циљ развој интерне ревизије, односно свеобухватне обуке и програма цертифицирања за интерну ревизију.

Јавна интерна финансијска  контрола подразумијева интерну ревизију, као и финансијско управљање и контролу.