За помоћ неразвијеним и изразито неразвијеним општинама Републике Српске /РС/ у 20010. години у буџету Министарства управе и локалне самоуправе РС обезбијеђено је 3,35 милиона КМ – саопштено је из овог министарства.

Од 2007. буџетске године до данас неразвијеним и изразито неразвијеним општинама Министарство управе и локалне самоуправе РС помогло је са више од 10 милиона КМ.У саопштењу се наводи да се новчана помоћ неразвијеним и изразито неразвијеним општинама у РС, према новом правилнику, додјељује на основу остварених укупних прихода на нивоу општине по становнику за претходну годину, остварених изворних прихода буџета општине по становнику за претходну годину, густине насељености и броја незапослених лица у односу на број становника у општини.

“Новчана помоћ неразвијеним и изразито неразвијеним општинама додјељује се за реализацију пројекта и програма и подстицања развоја општине у областима производње, извоза, оснивања и развоја малих и средњих предузећа, пољопривредне производње и руралног развоја, заштите животне средине, изградње нових, реконструкције и одржавања постојећих објеката комуналне инфраструктуре, здравствене заштите становништва и помоћи социјално угроженог становништва и бриге о младима”, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да се помоћ даје и за реализацију пројеката из области образовања и спорта, културе и његовања културно-историјске баштине, те помоћ у изградњи вјерских објеката, цивилне заштите становништва и заштите људи и материјалних добара од природних и других несрећа, туризма, као и за друге намјене ради локалног развоја и ефикасног извршавања послова општине.Министарство управе и локалне самоуправе РС истиче да је Правилником о критеријумима и поступку за додјелу новчане помоћи јединицама локалне самоуправе предвиђено да општина подноси захтјев за додјелу новчане помоћи Министарству на посебном обрасцу.

У захтјеву се наводи тражени износ новчаних средстава, циљеви и намјене за које се тражи додјела новчане помоћи, као и образложење пројекта односно програма које оправдава додјелу новчане помоћи, значај који пројекат/програм има за развој општине, ефекти који се очекују, као и број грађана који су обухваћени пројектом или програмом, објављено је на порталу цапитал.ба