Семинар „Планирање и имплементација комуникацијских и заговарачких кампања“ у организацији  РеСПА-е одржан је у периоду од 31. маја до 04. јуна у Скопју. Семинар је окупио 16 државних службеника из Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Албаније, Косова и Македоније.

Циљ семинара био је учесницима омогућити боље и комплексније разумијевање ЕУ комуникацијског окружења, унаприједити њихове вјештине за креирање, тестирање и пласман комуникацијских порука као и за одређивање комуникацијских канала, израду и имплементацију комуникацијске стратегије, евалуацију, односе с медијима, нове медије, алате и начине заговарачких кампања те процес одлучивања у институцијама Европске Уније.  

Предавачи су били Тонy Басс, Алан Хардацре и Франк де Граеве чије је предавање било засновано на интерактивном приступу.

Програм семинара комбинирао је групне и индивидуалне дискусије са предавачима као и симулацијске вјежбе попут различитих цасе студy-а те симулирање конференције за новинаре, а био је намијењен државним службеницима који су задужени за комуникацијске процесе у својим организацијама.

Семинар је био осмишљен како би учесницима помогао развити ефективне комуникацијске способности у све захтјевнијем комуникацијском окружењу.