Ускоро би корисници средстава из ЕУ фондова могли долазити до њих уз мање бирократских процедура. Наиме, Европска комисија је у петак, 28. 5. 2010., усвојила измјене за поједностављење приступа фондовима ЕУ, што ће снизити трошкове корисницима, објављено је на порталу екапија. Нова правила такођер ће осигурати више могућности за комбинирање јавног и приватног финансирања што би требало донијети већи инвестицијски учинак.

Промјене ће помоћи новој генерацији ЕУ програма након 2013. године. Ове измјене морају проћи још европски парламент и Вијеће. Од овог ће користи имати и БиХ као будући корисник ових фондова. БиХ тренутно има приступ средствима из предприступних фондова и ускоро ће јој се отворити остале компоненте из ИПА фондова. Амела Икић Суљагић, сарадник за информације и публикације у Центру за подршку и промоцију европских интеграција (ЦЕППЕИ), каже да би то у будућности могло имати и утјецаја на БиХ јер су процедуре исте за све кориснике.

"Процедуре су већ биле поједностављене и то се наставља. Ипак, када се уђе у суштину није тешко написати пројект, но проблем је што код нас доста људи не влада енглеским језиком", каже она.

Наглашава да сам поступак израде и попуњавања пројектне апликације захтјева доста времена и труда.На запетљане бирократскре процедуре жалили су се и сви који су већ аплицирали за средства из предприступних фондова ЕУ који су доступни БиХ. Шаћир Шошевић, директор сарајевског регионалног центра за стратешка планирања и инвестиције Геопројект, који је координатор пројекта прекограничне сурадње БиХ и Црне Горе за ИПА фондове, каже да се на прикупљање документације потроши доста и времена и новца, те да би то било потребно редуцирати. Но, каже да то није толики проблем колики представља дуга процедура оцјењивања.

"Много времена Европска комисија троши на оцјену примљених пројекта. Представници потенцијалних партнера деморалишу се када чују да је потребно годину дана да знају да ли им је пројект прошао или не, каже он.