Регулаторна агенција за комуникације (РАК) објавила је Извјештај о резултатима годишње анкете корисника РАК дозвола за пружање Интернет услуга у БиХ за 2009. годину.У извјештају је наведено да је у БиХ до 31.12.2009. године дјеловало укупно 77 пружалаца Интернет услуга, од чега су 70 била обухваћена анкетом.

Евидентирана су укупно 399.329 Интернет претплатника, док се процјењује да је у истој години било 1.421.540 Интернет корисника, односно да је стопа кориштења Интернета у Босни и Херцеговини за 2009. годину износила 37%.

Статистика показује да је у 2009. години доминантна врста Интернет приступа био xДСЛ приступ, чији број претплатника чини 43% од укупног броја Интернет претплатника у БиХ. На другом мјесту налазе се претплатници даил-уп приступа који је и даље значајно присутан у БиХ (путем аналогног модема и ИСДН) и чији број претплатника чини 26,8% од укупног броја Интернет претплатника.Подаци дати у Извјештају показују да је кориштење Интернета у Босни и Херцеговини у сталном порасту, са посебним акцентом на употребу широкопојасних услуга.

Агенција очекује да ће даља либерализација тржишта телекомуникација и увођење нових технологија омогућити присуство квалитетних услуга и тиме наставити позитивна кретања у примјени Интернета у Босни и Херцеговини, наводи се у саопштењу за јавнос, преноси Радио Слободна Европа.