Вијеће министара Босне и Херцеговине усвојило је данас Стратегију развоја Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) за период 2010.-2015.

Тим документом дефинирани су стратешки циљеви развоја и унапређења ИДДЕЕА-е те система докумената у БиХ, ради успоставе што ефикасније администрације и поједностављења административних процедура за грађане, што је једно од основних опредјељења ИДДЕЕА-е.

Увођење електронских сервиса који су дефинирани ЕУ директивом о сервисима и који ће бити доступни грађанима сигурно је један од најважнијих пројеката који ће бити имплементиран у овом периоду, саопћено је из ИДДЕЕА-е.Од 12 сервиса за грађане и осам сервиса за пословне субјекте ИДДЕЕА је директно задужена за подршку код трију сервиса, а индиректно за још 15.

Имплементацијом активности из Стратегије грађанима ће бити омогућено да поједине активности код надлежних министарстава унутарњих послова у вези са системом докумената обављају електронским путем, а управи и пословним субјектима ће бити омогућено да личну карту користе као медиј за електронско потписивање.Кроз имплементацију активности из Стратегије посебна пажња је посвећена сигурности процеса издавања докумената код надлежних министарстава унутарњих послова те обуци и контроли службеника тих министарстава.

У складу с наведеним, ИДДЕЕА је у плану рада усвојеном од Вијећа министара за 2010. заједно с министарством цивилних послова већ покренула активности измјене закона о јединственом матичном броју, личној карти, пребивалишту и боравишту и путним исправама, што је предувјет за имплементацију Стратегије, преноси портал екапија.ба