БиХ и Албанија су се скоро квалификовале за добијање безвизног режима за земље тзв. шенгенске зоне, али још "нису у потпуности испуниле све услове", наводи Европска комисија у два техничка извјештаја.

Према извјештају Европске комисије, у који је увид имала њемачка новинска агенција ДПА, БиХ и Албанија су испуниле "већину услова" у области јавног реда и безбједности, док је "јача акција" затражена за борбу против корупције и организованог криминала.

Албанија благо заостаје иза БиХ, али су обје земље &qуот;похваљене јер су начиниле важан напредак од маја 2009. године&qуот; када је саопштено да нису уз Србију, Македонију и Црну Гору ушле у безвизни режим.

"Порука из оба извјештаја је охрабрујућа", саопштено је из Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ), истраживачке организације која је јуче саопштила да су БиХ и Албанија сада боље позициониране него што су то биле Србија и Црна Гора у мају прошле године.

Неименовани званичник ЕУ рекао је да се очекује да ће Европска комисија изнијети препоруке БиХ и Албанији 2. јуна на дан када је планиран самит ЕУ и Балкана у Сарајеву.Шеф италијанске дипломатије Франко Фратини рекао је јуче да ће "позитивна процјена" бити дата на самиту, охрабрујући обје земље да окончају спровођење реформи у кључним областима тако да би "коначна одлука могла бити донесена до октобра".

Међутим, исти званичник ЕУ упозорио је да неколико земаља чланица ЕУ није за укидање рестрикције за имиграцију, истичући да су дипломате из Грчке, Француске, Белгије, Холандије и Шведске хладно реаговале на извјештаје Европске комисије који су јуче предочени чланицама европског блока.

Након што је одлука о уласку у безвизни режим ступила на снагу за Србију у Белгији је регистрован краткотрајан повећан прилив азиланата са албанског говорног подручја из Македоније и Србије, што је додатно допринијело скепси те државе.

"Може се осјетити да се никоме не жури", рекао је званичник изражавајући сумњу да ће безвизни режим бити високо на дневном реду Белгије, која 1. јула преузима предсједништво ЕУ од Шпаније, преноси портал екапија.ба