„Организације цивилног друштва –снага грађана Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција" назив је информативног скупа који је одржан у уторак, 27. априла у Сарајеву.

Скуп је окупио значајан број представника невладиног сектора, донатора, представника јавног сектора и медија и наставак је промотивних активности пројекта ТАЦСО који се реализује на Западном Балкану и Турској с циљем повећања активности организација цивилног друштва у процесу европских интеграција.

Циљ овог скупа био је проширење информација о раду цивилног сектора кроз постигнућа организација цивилног друштва како би се креирала снажнија основа за будућу сарадњу цивилног сектора са владиним институцијама као и пословним сектором, донаторском заједницом те медијима.

Неки од закључака овог скупа су:

  • Невладин сектор веома мало познаје сам себе што отежава дијалог са институцијама власти
  • Невладин сектор није довољно транспарентан у свом раду
  • Потребна је интензвинија међусобна сарадња невладиног сектора с циљем јачања капацитета мањих невладиних организација
  • Потребно је додатно актуализирати питања ЕУ стандарда што ће бити могуће кроз организацију радионица, форума и осталих догађаја.
  • Потребно је радити на додатној едукацији представника власти с обзиром да власт још у довољној мјери не познаје стварне могућности невладиног сектора.

Пројекат ТАЦСО двогодишњи је пројекат који се реализује у региону Западног Балкана и у Турској, а његова промоција била је организована у четири града у БиХ: Сарајево, Тузла, Мостар и Бања Лука.

Током презентације пројекта и Дирекција за европске интеграције активно је судјеловала и представила досадашња искуства Дирекције те очекивања у даљњем раду са представницима цивилног друштва, али и цивилног друштва у процесу извјештавања према ЕУ институцијама о напретку БиХ.