У оквиру пројекта „Обука службеника за односе с јавношћу“, у периоду 19.-23. април 2010. године организована је студијска посјета институцијама Владе Републике Словеније. Пројектна активност реализована је у сврху упознавања представника централних јединица за односе с јавношћу у Босни и Херцеговини са праксом и начином рада у земљи чланици Европске уније. Организатор посјете био је имплементатор пројекта, фирма Prime Communications из Бања Луке, у сарадњи са Канцеларијом за комуникацију (УКОМ) Владе Републике Словеније .

Учесници студијског путовања били су по два службеника из Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске, Канцеларије за односе с јавношћу Владе Федерације БиХ, Службе за информисање Генералног секретаријата Савјета министара БиХ, те портпароли Владе и Скупштине Брчко дистрикта БиХ.

У владином прес центру учеснике су поздравили Директорица УКОМ-а и шефица Протокола Владе Републике Словеније. Презентован је историјат УКОМ-а, његовог развоја и организације, те примарних дјелатности ове службе. Такође је презентован и рад Протокола. Службеници УКОМ-а присутне су упознали са својим свакодневним активностима, које укључују:

• Организацију комуникације у Влади и координацију са министарствима;

• Инфоклип – сектор који обрађује и анализира медијске објаве те софтверска апликација за похрањивање и дистрибуцију објава и прес клипинга;

• Искуства из вођења кампања (словеначко предсједавање Европском унијом, те актуелна кампања „I feel SLOVEnia “ );

• Пројекат ЕВРОФОН и владин call центар;

• Е-управа, те пројекат www.predlagam.vladi.si који материјализује двосмјерну комуникацију Владе са грађанима.

Током студијске посјете бх. службеници за односе с јавношћу посјетили су и министарства: унутрашњих послова, јавне управе, иностраних послова те министарство одбране Републике Словеније. Домаћини су им били портпароли министарстава и службе за односе с јавношћу, који су презентовали своја искуства и начин рада.

Уприличен је и састанак на коме су учесници разговарали са министром транспорта у Влади Републике Словеније Патриком Влачичем и његовим портпаролом.

Учесници студијске посјете имали су прилику присуствати и прес конференцији одржаној по завршетку сједнице Владе, коју су одржали министри економије и државне управе, те предсједник Владе Републике Словеније, гдин. Борут Пахор који је поздравио бх. делегацију.

Поред упознавања са праксом у области институционалне комуникације земље чланице ЕУ, учесници су путем овог студијског путовања успоставили и бројне професионалне контакте са словеначким колегама, те имали прилику разговарати са највише рангираним државним службеницима који се баве истим послом.

Презентације и дискусије су оцијењене као изузетно корисне и садржајне, те као добар основ за одређена унапријеђења у раду бх. државне службе у области односа с јавношћу и институционалне комуникације.

У оквиру пројекта „Обука службеника за односе с јавношћу“ већ је спроведена прва фаза – организација обуке, кроз коју је прошло 70 државних службеника са свих нивоа у БиХ. Поред успјешно реализоване студијске посјете, у припреми је и приручник за осносе с јавношћу, те организација PR конференцијe која ће окупити представнике владиног и невладиног сектора који се баве овом облашћу у Босни и Херцеговини.

Фото галерија: