Кључне препреке за страна улагања у БиХ су политичка нестабилност, сива економија, неодговарајућа структура радне снаге, те административне препреке и баријере, истиче се у документу Савјета страних инвеститора под називом "Бијела књига за 2009. годину"у коме се наводи и низ препорука за отклањање ових препрека.

Потпредсједник Владе Републике Српске и министар за економске односе и регионалну сарадњу Јасна Бркић рекла је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се највећи број препорука односи на подручје Федерације БиХ, што не значи да проблеми и потешкоће не постоје и и у РС, иако је чињеница да су неке реформе, законска рјешења и активности у Влади РС евидентне и да је то Савјет препознао.

Она је истакла да су представници Владе РС на данашњој презентацији "Бијеле књиге" упознали представнике Савјета са напретком у овој области који је Влада остварила од марта прошле године, када је представљена "Бијела књига за 2008. годину" до данас.

"Неки закони, а прије свега Закон о привредним друштвима који је ступио на снагу почетком ове године, затим Приједлог закона о грађењу и уређењу простора, неке реформе у финансијском сектору, те анализа закона из области радних односа, коју намјеравамо радити ове године, довољно су побољшали пословни амијент и очекујемо у овој години знатно већи прилив директних страних улагања у РС него што је то било прошле године", рекла је Бркићева.

Члан Управног одбора Савјета страних инвеститора и шеф Мисије Европске банке за обнову и развој у БиХ Ђулио Морено рекао је да активности Владе РС, које су данас презентоване, представљају сигнал у којој мјери Влада РС схвата шта је потребно учинити како би се унаприједио постојећи привредни амбијент.

"С обзиром на ефекте глобалне финансијске кризе веома је битно да се у овом тренутку одлучно дјелује да би се уклониле све препреке и проблеми са којима се суочавају нови инвеститори и да се онда, када то финансијска ситуација дозволи, омогући прилив нових инвестиција“, рекао је Морено.

Он је истакао да напори које Влада РС улаже представљају само дио глобалних настојања које треба да улаже и ФБиХ, односно БиХ у цјелини, да би био створен погодан привредни амбијент за будућа страна улагања.Члан УО Савјета Стеван Димитријевић рекао је да са осталим колегама настоји да властима ентитета и БиХ пренесу искуства, јер су прописи на папиру једно, а у пракси и животу нешто сасвим друго, а све у име заједничке добробити и да БиХ буде атрактивнија за страна улагања.

"Влада РС очигледно је одвојила вријеме и посветила пажњу ономе о чему смо писали, али и да се нешто догоди и у нормативној сфери и надамо се пракси, тако да сви очекујемо позитивне помаке у ономе што је практичан живот за стране инвеститоре у БиХ, а што је већ евидентирано као помак у односу на прошлу годину. Надамо се да ће ти помаци бити све већи", рекао је Димитријевић.

"Бијела књига" је годишња публикација коју објављује Савјет страних инвеститора, а сврха јој је да властима БиХ и ентитета сугерише приоритетне реформе с циљем рјешавања кључних препрека за улагања, преноси портал вијести.ба