Дирекција за економско планирање БиХ организовала је јучер у Сарајеву округли сто о изради Стратегије развоја и Стратегије социјалног укључивања БиХ на којем су представници међународне заједнице у БиХ упознати о садржајима и процесима израде ових стратешких докумената.

Замјеница директора канцеларије Швајцарске агенције за развој у БиХ Росе Марие Хенри истакла је да Швајцарска има програм улагања у БиХ за период 2009-2012. године, према којем су приоритетна подручја улагања у области запошљавања, здравства, инфраструктуре и демократског развоја.

“У контексту ових стратешких докумената швајцарска влада већ улаже у програм запошљавања младих, програм образовања старијих лица, програме у области породичне медицине и менталног здравља, инфраструктуру, мала и средња предузећа те развој конкурентности”, изјавила је Марие Хенри новинарима.Она је нагласила да Швајцарска годишње улаже у БиХ од 15 до 20 милиона швајцарских франака не рачунајући улагања у инфраструктуру.

Представник Амбасаде Аустрије у БиХ Гинтер Цимер истакао је да ће влада ове земље до 2014. године сасвим извјесно наставити улагати у област образовања и запошљавања у БиХ.“Аустрија улаже у БиХ три до четири милиона евра годишње, а поред наведених сектора, активни смо и у пружању подршке код деминирања, помоћи угроженом становништву и остваривању равноправности полова”, истакао је Цимер.

Шеф Одјељења за анализу социјалне укључености Дирекције за економско планирање БиХ Мирела Ибрахимагић изразила је очекивање да ће до краја овог мјесеца обје стратегије бити израђене.

“Значај ових докумената јесте тај што ће пружити синхронизовани план чиме ће се БиХ бавити у наредном средњорочном периоду. Стратегије су неопходне као платформа за мобилисање финансијских средстава, услов за кандидовање за ИПА фондове и слично”, истакла је она.Према њеним ријечима, БиХ ће према плану ових стратегија у наредном средњорочном периоду бити фокусирана на развој конкурентоности, макростабилност, запошљавање, одржив развој, ЕУ интеграције и социјалну укљученост.

Јучерашњи округли сто је посљедњи у низу од десет одржаних скупова широм БиХ на којем се јавност информисала о процесу и току израде ових стратешких докумената.