Дневни аваз: Док сусједне земље помно осмишљеним кампанајма, водећи рачуна о сваком детаљу, рекламирају своје земље на великим ТВ станицама, бх. власти још не воде рачуна о томе, па се надлежни нису договорили чак ни о јединственом промотивном слогану.

Нема сарадње

Уз констатацију да немамо „стратегију бренdirања БиХ“ проф. Др. Ненад Бркић с Економског факултета у Сарајеву каже да немамо довољно промотивних актинвости вани.

Бркић, који се бави маркетингом и комуникацијама, додаје да и у постојећим активностима недостаје координације и сарадње разних институција задужених за то, па се стиче утисак да свако ради за себе.„Све би то требало бити дио комуникацијеске стратегије Вијећа министара и институција које судјелују у промоцији земље, као што су Министарство вањских послова, Агенција за промоцију страних инвестиција, привредне коморе. Треба нам кровна комуникацијска стратегија БиХ-каже Бркић.

Он наводи да би, иако постоје појединачне промотивне активности, усвајањем стратегије све било координирано, „сви би говорили једним гласом“, постојао би исти визуелни идентитет. Мишљења је да се, генерално, у промоцију не улаже довољно и да бисмо требали договорити како земљу желимо представити у различитим дијеловима јавности.

Предности БИХ

„Ако је то туристичка јавност, требамо се договорити који је то слоган, да не комуниицрамо с неколико њих, па да људи на крају и не знају који је званични турситички слоган БиХ. Ако желимо рећи да је БиХ дестинација за директне стране инвестиције, морамо рећи које су то предности у односу на друге земље. Све су то питања која су или дјеломично ријешена или потпуно отворена“, објашњава Бркић.