Сваки пети становник Њемачке поријеклом је из иностранства. У њемачким јавним службама ради међутим врло мало миграната. Сада би се то требало промијенити. У Њемачкој је још 2007. године у тзв. интеграционом плану предвиђено да послодавци у јавним службама на државном, покрајинском и општинском нивоу, повећају број упослених миграната.

Организације миграната већ одавно постављају овај захтјев. Халук Yилдиз из Савеза за мир и праведност из Бона каже: „Ради се о праведности, о томе да се у томе мора осликавати друштво. Уколико овдје имамо 20 посто становника са мигрантском позадином, онда је за очекивати да ти људи на неки начин буду заступљени у јавним службама. Они пропорционално, дакле, требају добити могућност да уђу у те институције. То није случај.

 „Процес интеграције није завршен“

Упркос свим најавама и напрецима, процес интеграције странаца још ни издалека није завршен, сматра Мустафа Цетинкаyа, шеф њемачко-турског Круга пријатеља из Гелсенкирцхена:

„Постоје наравно успјеси у области интеграције, али ту је прије свега ријеч о директним контактима гдје не постоји страх од међусобног зближавања. Када је међутим ријеч о политичкој и институционалној интеграцији, онда се на томе мора још радити. Ту још постоје велики дефицити.“

У Бону је ситуација у поређењу са другим њемачким градовима добра. У овом граду 25 одсто од укупног броја становништва су мигранти. У јавним службама је упослено 20 одсто радника који имају мигрантско поријекло, каже Карл-Хеинз Тхомас, из Градске управе у Бону:

„За наше службе, које грађанима пружају разне услуге, је важно да тамо буду и људи који имају мигрантско поријекло. Они познају језике, земљу из које потичу и боље схватају ситуацију у којој се налазе њихови бивши или садашњи земљаци. Те способности желимо више искористити.“

Процентуална заступљеност И док се сви слажу да би требао бити повећан број радника мигрантског поријекла у јавним службама, мишљења су различита када је ријеч о томе како доћи до тог циља. Главна тачка спора је да ли треба увести одређен проценат како би се осигурала довољна заступљеност миграната у јавним службама. Кенан Колат, предсједник Турске заједнице у Њемачкој је заговорник увођења обавезног процента:

„Мислим да је дошло вријеме да се о томе дискутује. Квота не смије бити табу тема. Имали смо исту дискусију када је уведена квота за жене. Уколико се желе имати мигранти у јавним службама и ако је то могуће остварити другим методама, онда не морамо уводити проценат. Главно питање је међутим да ли се то жели", преноси дw-wорлд.де.