Босна и Херцеговина се на свјетској љествици конкурентности информатичког сектора налази на 110. мјесту од укупно 133 земље, показали су подаци Свјетског економског форума.

Испред нас су чак и државе као што су Тринидад и Тобаго, Монголија, Таџикистан, Замбија, Намибија, Арменија, Обала Слоноваче. Од земаља из региона, Словенија је на 31. мјесту, Црна Гора на 42., Хрватска на 51. , Македонија на 73., Србија на 84, а чак и Албанија је испред нас , на 95. мјесту. Једино смо бољи од Бенина, Танзаније, Зимбабвеа, Непала, Мозамбика, Камбоџе, Чада…

"Како се води рачуна о ИЦТ технологијама, добро је и да се налазимо и на 110. мјесту. Без јасне визије и припремљене стратегије, напретка нема. Ми уистину у посљедњих неколико година биљежимо прогрес када је у питању информациона технологија, али је тај процес ипак спор и недовољно развијен. Каскамо за земљама из региона, али и за цијелим свијетом. Наравно, излаз постоји, али га треба тражити у ефикасној стратегији на којој требају радити сви сегменти друштва. Морамо убрзати процес код оних који су одговорни за овакво стање, али и код обичних грађана који морају имати јаснију визију шта представљају информационе технологије, те колико су оне важне за свако друштво“, каже Лејла Турчило, виши асистент на Факултету политичких наука.За Вељка Тривуна, професора Економског факултета у Сарајеву, са разлогом смо међу најнеразвијенијим државама када је у питању ова област.

"Двадесет и први вијек је вијек услуга, вијек нових технологија, улагања. Но, Босна и Херцеговина је по том питању на дну, а што говоре и резултати истраживања. Тако да, са разлогом смо међу најнеразвијеним џравама свијета када је у питању конкурентност информатичког сектора и то не треба да чуди“, каже Тривун, објављено је на порталу екапија.ба.