Циљ Пројекта “Инфраструктура квалитета у БиХ”, вриједног 1,6 милиона евра, јесте развој инфраструктуре квалитета у БиХ, у складу са одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању, и стварање средине која ће индустријама и произвођачима у БиХ омогућити да побољшају своје трговинске и индустријске односе са ЕУ и међународним тржиштима, као и квалитет живота.О пројекту “Инфраструктура квалитета у БиХ”  Сарајеву је одржана почетна конференција на којој су учествовали домаћи и међународни представници.

Помоћник министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Драган Миловић рекао је на конференцији за новинаре да је задатак овог пројекта, вриједног 1,6 милиона евра, да се у БиХ коначно почне са успостављањем инфраструктуре квалитета. Према његовим ријечима, овај пројекат садржи три компоненте, од којих прва подразумијева преузимање и провођење директива ЕУ које се односе на непрехрамбене производе.

“Преузете су четири директиве, а у току је процедура за усвајање још шест. Двије директиве су већ усвојене – о машинама и нисконапонској опреми, а двије су у припреми – о лифтовима и електромагнетној компатибилности”, навео је Миловић.

Према његовим ријечима, друга компонента је успостављање система оцјењивања и усклађености и она тренутно још није заживјела у БиХ, али њено вријеме долази.Миловић је навео да се трећа компонента односи на успостављање система надзора над тржиштем и подршку Агенцији за надзор над тржиштем.

“У овој области БиХ је заокружила законодавну легислативу, а и њено провођење је далеко одмакло”, истакао је Миловић.Директор Агенције за надзор над тржиштем БиХ Ленка Козић рекла је да је ово пројекат техничке помоћи Европске комисије БиХ који има три основна задатак – да потпомогне институције БиХ и процесе који су у току на преузимању и имплементацији директива Новог приступа ЕУ, на изградњи система усклађености који је сегмент који иде уз директиве Новог приступа како би омогућио слободно кретање роба и успостављење система надзора над тржиштем који ће се фокусирати на контролу безбједности производа.

Према њеним ријечима, пројекат траје двије године, односно директиве ЕУ биће примјењиване након истека прилагођавања од двије године.Она је нагласила да је БиХ усвојила хоризонтално законодавство које је битно за надзор над тржиштем и дио подзаконских аката чија примјена почиње.

На конференцији је истакнуто да се прије у БиХ прво раније припремљен производ контролисао, а сада се обезбиједе сви услови за квалитетан производ, па се тек онда он пласира на тржиште.Краткорочно гледано, нови прописи од предузећа у БиХ изискују само да производњу организују на начин који је у складу са њима, али ће у дугорочном смислу та иста предузећа своје “домаће тржиште” проширити са мање од пет милиона на више од пола милијарде становника.