Усвајањем Будимпештанско-бечке декларације о Еуропском простору високог образовања у Бечу је 12. ожујка завршена изванредна министарска конференција о Болоњском процесу, у чијем раду је судјеловало 47 изасланстава.

На конференцији о високом образовању, која је почела дан раније у Будимпешти, еуропски министри образовања су, разматрајући резултате Болоњског процеса, покренутог прије десет година ради стварања заједничког Еуропског простора високог образовања и потицања лакше мобилности студената, истакнули нужност повећања мобилности студената. Како је речено у расправи, већина студената апсолвира студиј на једном факултету, а тек три посто еуропских студената сваке године студира на свеучилиштима у некој од држава укључених у Болоњски процес. Стога је као циљ истакнуто повећање мобилности студената до 2020. године на двадесет посто.

Студенти морају бити квалитетно образовани како би се касније успјешно могли укључити у тржиште рада, речено је у расправи.

„Еуропска унија је поуздан партнер Болоњског процеса и подупире бројне пројекте у државама чланицама ЕУ-а на националној и локалној разини“, рекла је еуропска повјереница за образовање, културу, вишејезичност и младе Андрула Василиу.„Морамо заједно радити на томе да Болоњски процес још боље заживи и да буде у јавности транспарентнији“, рекла је аустријска министрица знаности Беатриx Карл оцијенивши тај процес „јединственим пројектом с великим шансама, могућностима и изазовима“.

У закључцима завршне декларације наводи се како се за сљедеће раздобље предвиђа побољшање квалитете високог образовања, боља сурадња, размјена информација и активности, проширење Еуропског простора високог образовања на државе изван Еуропе, потицање мобилности студената и подупирање социјалне димензије Болоњског процеса.

Наша је задаћа интензивирати политички дијалог и сурадњу с партнерима диљем свијета, стоји у Декларацији. Посебице се истиче како је потребно слушати гласове оних који проводе Болоњски процес те студената.

Сљедећа министарска конференција о напретку Болоњског процеса одржат ће се у Букурешту 2012. године, објавлјено је на порталу реци.ба.