Срна: Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) разматраће 24. марта у Вашингтону захтјев БиХ за исплату друге и треће транше из стендбај-аранжмана, изјавио је резидентни представник ММФ-а у БиХ Милан Чуч.

Чуч је рекао да би одобравањем овог захтјева БиХ било дозначено 87,93 милиона специјалних права вучења (СДР) из друге и 33,82 милиона СДР из треће транше, од чега би Републици Српској припала трећина, а Федерацији БиХ двије трећине ових средстава, као подршка буџетима.

"Када говоримо о буџетској подршци, желим нагласити да су средства ММФ-а намијењена генерално за подршку буџетима, а не за неку конкретну намјену, попут финансирања капиталних пројеката", рекао је Чуч.

Према његовим ријечима, Канцеларија резидентног представника у БиХ доставила је извјештај Извршном одбору ММФ-а у којем подржава захтјев власти БиХ за завршетак првог прегледа у оквиру стендбај-аранжмана. Говорећи о осталим траншама, а укупно их је 12, Чуч је рекао да оне укупно износе 710,22 милиона СДР, те да су предвиђене за подршку девизним резервама Централне банке БиХ.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ рекао је раније Срни да БиХ може, а и не мора повући транше које се односе на подршку девизним резервама Централне банке БиХ.СДР – специјална права вучења представљају обрачунску јединицу ММФ-а засновану на корпи валута у којој са 44 одсто учествује амерички долар, евро са 34 одсто, а са по 11 одсто британска фунта и јапански јен.